Η κατάρρευση του δρόμου Κορυτσάς-Ερσέκα και η σιωπή του ΣΠΑΚ

Τα μαθηματικά είναι η γλώσσα της αλήθειας, ενώ οι αριθμοί είναι οι λέξεις της.
Οσο και αν η προπαγάνδα βομβαρδίζει τους ανθρώπους με εναλλακτικές «αλήθειες» καθημερινά, οι αριθμοί φωνάζουν. Μερικές φορές πολύ δυνατά.

Ο δρόμος Κορυτσά-Ερσέκα έχει συνολικό μήκος 35 χιλιόμετρα και ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν από 13 χρόνια. Το μισό από αυτό, ή 17 χιλιόμετρα, είχε δημοπρατηθεί από την τότε κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος συνολικού κόστους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ.
Το άλλο μισό ή 18 χιλιόμετρα έχει δημοπρατηθεί και συνεχίζει να κατασκευάζεται από τη σημερινή κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής το συνολικό κόστος του τμήματος που δημοπράτησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει φτάσει τα 48 εκατομμύρια ευρώ, ή πάνω από 3 φορές περισσότερο από το κόστος της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτή είναι η κραυγή των αριθμών που πνίγεται από την καθημερινή προπαγάνδα.

Ο δρόμος Κορυτσά-Ερσέκα είναι το σύμβολο της διεφθαρμένης χώρας με επενδύσεις σε υποδομές αυτά τα χρόνια. 13 χρόνια για μόνο 18 χιλιόμετρα. Αλλά δεν τελειώνει εκεί. Τελικά, η διαφθορά άνοιξε το δρόμο.
Για τους μηχανικούς, η αιτία της κατάρρευσης είναι ξεκάθαρη. Θα έπρεπε να είχε κατασκευαστεί μια γέφυρα σε εκείνο το μέρος λόγω του μεγάλου ύψους του άξονα από το πέλμα. Αλλά η ΑΝΚ, η κατασκευαστική εταιρεία, έχτισε έναν πέτρινο τοίχο παρόλο που τα χρήματα που πήρε από τον προϋπολογισμό είναι σαν να έφτιαχνε αυτοκινητόδρομο. Έτσι ο δρόμος κατέρρευσε. Αλλά το πιο ανησυχητικό γεγονός είναι ότι κατέρρευσε χωρίς να δεχτεί φορτίο, χωρίς να χρησιμοποιηθεί ακόμα, πράγμα που σημαίνει ότι εκεί δεν έχει τηρηθεί κανένα ελάχιστο πρότυπο.

Το Κορυτσά - Ερσέκα έχει δεχτεί προσθήκες επί προσθηκών και τώρα κατέρρευσε μπροστά στα μάτια όλων και στο φόντο των εγκαινίων της Belinda Balluku, που μπήκε στο 5ο έτος ως υπουργός Υποδομών, τον Ιούνιο του περασμένου έτους.
Πέντε χρόνια είναι πολλά και δυστυχώς για τους Αλβανούς η λίστα με τα σκοτεινά ρεκόρ συνεχίζει να αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Καρδίκι - Δέλβινο, οδός Αρμπι και πολλά άλλα. Και σε μικρότερους δήμους, τα ποσά σε συνδυασμό με τις κακοτεχνίες είναι εξωφρενικά.

Δισεκατομμύρια ρίχνονται στο βαρέλι, δίχως πάτο, της διαφθοράς. Όμως το μεγαλύτερο έγκλημα σε όλη αυτή την ιστορία είναι η σιωπή του ΣΠΑΚ. Της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς.

Διαβάστε ακόμη


Σχόλια