Οργή στους νεοδημοκράτες

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Σοκ προκαλεί σε νεοδημοκράτες η διαφαινόμενη μη συμμετοχή του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, όπως είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από κυβερνητικά στελέχη και τα φιλοκυβερνητικά μέσα.

Ο πρωθυπουργός, αν και δεν έχει οριστικοποιήσει 100% την απόφαση -και κάτω από την πίεση των δεξιόστροφων ψηφοφόρων του κόμματός του δεν αποκλείεται να αλλάξει γνώμη- επιλέγει να τοποθετήσει στο ευρωψηφοδέλτιο τον γιο Μπελέρη, ώστε να μην επιδεινωθούν περαιτέρω οι ελληνοαλβανικές σχέσεις. Είναι σαφές πως το κύριο ρόλο στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, εφόσον αυτή υλοποιηθεί, θα έχουν παίξει πρωτίστως η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες, που δεν επιθυμούν αναταραχές στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και άνοιγμα ενός νέου μετώπου στα Βαλκάνια, πολύ περισσότερο που θεωρείται σχεδόν βεβαία η επικράτηση των εθνικιστών στη Βόρεια Μακεδονία στις εκλογές του Μαΐου, με κίνδυνο να υπάρξουν αναταραχές με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το Μαξίμου, από τη στιγμή που άφησε τα στελέχη του να βεβαιώνουν πως η απάντηση στην ακροδεξιά είναι μέσω του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ να βγει από τη φυλακή και να βρίσκεται στο Ευρωκοινοβούλιο ο Φρέντι Μπελέρη, με την Αθήνα να δίνει έτσι «ένα καλό μάθημα στον Ράμα», άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Δικαίως όσοι από τη δεξιά βάση της συντηρητικής παράταξης συγκινήθηκαν με όλα αυτά, τώρα αισθάνονται διπλά προδομένοι και κατηγορούν το Μαξίμου ότι υπέκυψε στο βέτο Ράμα κοκ.
Η δε πιθανότητα να είναι στο ψηφοδέλτιο ο γιος Μπελέρη δεν δείχνει παρά κουτοπονηριά, καθώς χρησιμοποιείται το όνομα για να κρύψει ότι η ΝΔ έκανε πίσω για το πρόσωπο, που είναι ο φυλακισμένος Δήμαρχος της Χειμάρρας!

Είναι δε εντυπωσιακό πως προκειμένου να μην αποδοθεί ευθύνη στην ηγεσία, στοχοποιούνται ο Γιώργος Γεραπετρίτης και η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία και δεν είπε παρά την αλήθεια στο συγκεκριμένο θέμα. Ούτως ή άλλως, το ψηφοδέλτιο δεν το διαμορφώνουν ούτε ο Γιώργος Γεραπετρίτης ούτε η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, αλλά αποκλειστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια