Η απόφαση για τον Μπελέρη κρίνει και τις σχέσεις Αθήνας – Τιράνων

Κρίσιμη ημέρα η μεθαυριανή Τρίτη (25/6), καθώς αναμένεται η απόφαση του αλβανικού ειδικού εφετείου, το οποίο θα διατυπώσει ετυμηγορία σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας και νυν μέλους της ελληνικής ευρωομάδας και βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Φρέντη Μπελέρη.

Νικ. Σταυρουλάκις

Ο Φρέντης Μπελέρης κρίθηκε ένοχος σε πρώτο βαθμό με ανυπόστατες κατηγορίες και καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών. Το «αδίκημα» με το οποίο κατηγορήθηκε και φυλακίστηκε ήταν η «Ενεργητική διαφθορά σε εκλογές, τελεσθείσα σε συνέργεια, σύμφωνα με το άρθρο 328 και 25 του αλβανικού Ποινικού Κώδικα. Η απόφαση του εφετείου αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς θα σημάνει τη λήξη ή τη συνέχιση της πρωτοφανούς κρίσης στις σχέσεις Αθήνας – Τιράνων των τελευταίων ετών.
Η βουλευτική έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο διέπεται από τα συνοδά χαρακτηριστικά της «ασυλίας», γεγονός που προσκρούει ήδη στη φυλάκιση, πολύ περισσότερο στη συνέχιση φυλάκισης του Ελληνα ευρωβουλευτή. Αλλά η Αλβανία είναι… Αλβανία και κάθε εκδοχή είναι δυνατή.

Δεν υπάρχει η παραμικρή εντύπωση στην Αθήνα ότι η απόφαση βρίσκεται στα χέρια του ατιμώρητου διώκτη της ελληνικής εθνικής μειονότητας, Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, καθώς η αλβανική Δικαιοσύνη είναι τύποις «ανεξάρτητη». «Γνωρίζω ότι το δικαστικό σύστημα στην Αλβανία ελέγχεται από τον ίδιο τον Εντι Ράμα» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Φρ. Μπελέρης σχολιάζοντας τη δίωξή του.
Το «σύστημα» ποδηγετείται από τα αλβανικά κέντρα εξουσίας, πολύ περισσότερο για μία υπόθεση που επηρεάζει διεθνείς σχέσεις της χώρας. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο πραγματοποιούνται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, με αντικείμενο με πόσα και ποια ανταλλάγματα θα μπορούσε ο Ράμα να «διατάξει» το αλβανικό δικαστήριο να αποφυλακίσει τον Φρ. Μπελέρη.

Μετωπική Αθήνας – Τιράνων
Ωστόσο, η θέση του Αλβανού πρωθυπουργού είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Δεν είναι διόλου απίθανο το σενάριο μετωπικής σύγκρουσης Αθήνας – Τιράνων σε περίπτωση που ο Φρ. Μπελέρης δεν αποφυλακισθεί ή δεν αθωωθεί. Σύμφωνα με τον νομικό κώδικα, ο Φρ. Μπελέρης μπορεί να αποφυλακισθεί χωρίς να αθωωθεί, γεγονός που θεωρείται μία πρώτη νίκη, αλλά θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση, δίνοντας συνέχεια στην κρίση.

Εννοείται ότι εάν ο Φρ. Μπελέρης αθωωθεί, αποφυλακίζεται αυτομάτως.

Σε τέτοια περίπτωση, αυτό θα σημαίνει την ολοκληρωτική ήττα του Εντι Ράμα στο εσωτερικό, αλλά και έναντι της Αθήνας, καθώς ο ίδιος σήκωσε ψηλά στην προεκλογική καμπάνια για τις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου την υπόθεση του Δήμου Χειμάρρας, με τις γνωστές κορόνες: «Δεν θα αφήσω τη Χειμάρρα στους Ελληνες»! Η αθώωση θα σημάνει το πολιτικό τέλος του Αλβανού πρωθυπουργού, εάν δεν ενεργήσουν αποτελεσματικά τα γνωστά «δεκανίκια» της Ουάσινγκτον, του Βερολίνου και της Αγκυρας.

Εάν ο Μπελέρης δεν αθωωθεί και δεν αποφυλακισθεί, επίσης θα θέσει τον Αλβανό πρωθυπουργό ενώπιον νέων ευθυνών. «Θα πρόκειται για οριστική απομόνωσή του Ράμα από τη Δύση» αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο υιός του Φρέντη, Πέτρος Μπελέρης, που δραστηριοποιείται στο πλευρό του πατέρα του με στόχο την τελική δικαίωση. «Συνέχιση της φυλάκισης του πατέρα μου θα αποτελεί πρωτοφανή παραβίαση των αρχών της Ε.Ε. και θα σημάνει νέες εξελίξεις, καθώς το επόμενο βήμα θα είναι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σε περίπτωση αποφυλάκισης του Φρέντη, ο Πέτρος Μπελέρης ενημέρωσε ότι θα διοργανώσει σε συνεργασία με φορείς μεγάλη εορτή στη Χειμάρρα, παρουσία και του μέλους της International Hellenic Association – IHA, Ευγ. Χαϊτίδη, πρώην βουλευτή Σερρών, αφού στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ο Φρ. Μπελέρης ήρθε δεύτερος σε ψήφους.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια