«Καταστροφή» στο Ουκρανικό μέτωπο και σενάρια πυρηνικού ολέθρου

Καλεσμένος του Δημήτρη Λιάτσου στον «Ιδεοχώρο», ο αντιστράτηγος ε.α. και γεωπολιτικός αναλυτής, Ιωάννης Μπαλτζώης. Συζητούν για την κατάσταση στο «ουκρανικό μέτωπο», καθώς και για τους φόβους πυρηνικού πολέμου. Ανησυχίες που ενισχύθηκαν σοβαρά μετά τις «συζητήσεις» στη Δύση να «επιτραπεί» στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που έδωσαν οι Δυτικοί στους Ουκρανούς, προκειμένου να πληγούν στόχοι εντός της Ρωσίας, ακόμα και στη Μόσχα. Για να απαντήσει η ρωσική ηγεσία ότι, σε αυτή την περίπτωση, αυτό θα σημάνει πλέον άμεση σύγκρουση Ρωσίας - ΝΑΤΟ και ενδεχόμενη «πυρηνική απάντηση».

- Καταστροφή για το Κίεβο είναι ότι χιλιάδες Ουκρανοί που ζουν στο εξωτερικό πολιορκούν τα προξενεία μας δηλώνοντας ότι θέλουν να απαλλαγούν από την ουκρανική υπηκοότητα για να μην πάνε στον στρατό. Ως γνωστόν, το καθεστώς Ζελένσκι θέλει να επιστρατεύσει τους πάντες σε ηλικία από 18 έως και 60 ετών.
- Ο Λάρι Τζόνσον αναλυτής σήμερα και παλιότερα στη CIA, μιλάει και αυτός για «καταστροφή στις τάξεις του ουκρανικού στρατού. Είναι κλινικά νεκρός, απλά αναπνέει ακόμα», λέει.
- Σύμφωνα με αμερικανικές εκτιμήσεις, οι Ουκρανοί αντέχουν για μερικούς μήνες ακόμη. Ομως, ενόψει των αμερικανικών εκλογών, το Νοέμβριο, καταβάλλονται προσπάθειες για να μην καταρρεύσουν και φανεί ότι η Ρωσία νίκησε.
- Σοκάρει η δήλωση του Ουκρανού αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Σίρσκι, ότι με εκπαίδευση ενός μηνός στέλνουν τον κόσμο στο μέτωπο. Στέλνουν ανεκπαίδευτους βορρά στα ρωσικά πολυβόλα. Κάνουν έγκλημα κατά του ουκρανικού λαού. Αυτό είναι παραδοχή της καταστροφής της Ουκρανίας.
- Ισως για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία για χρήση πυρηνικών όπλων. Κάποιοι στις ΗΠΑ θεωρούν ότι οι ρωσικές προειδοποιήσεις δεν θα γίνουν πράξη, και άρα παίζεται ένα chicken game. Πιστεύουν ότι η Ρωσία ότι μπλοφάρει. Στη Μόσχα, όμως, το κλίμα που υπάρχει, είναι πολύ διαφορετικό.
- Γερμανός στρατηγός λέει για την κατάσταση που ζούμε σήμερα στην Ευρώπη ότι είναι «μια τρέλα». Αλλοι χαρακτηρίζουν τις δυτικές ηγεσίες ως «τσούρμο ηλιθίων». Σαν να μην υπάρχει λογική. Σαν να μην αντιλαμβάνονται ότι ο κόσμος μπορεί να βυθιστεί στην καταστροφή. 
- Οι Ρώσοι, ενδεχομένως, δεν θα κάνουν χρήση στρατηγικών πυρηνικών όπλων. Εάν συμβεί, όμως, κάτι τέτοιο, καλό θα είναι να θυμόμαστε τον Αϊνστάϊν που έλεγε: Δεν ξέρω πως θα γίνει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Ξέρω ότι ο τέταρτος θα γίνει με τόξα και δόρατα.
- Παλαιότερα, είχε γίνει προσομοίωση στις ΗΠΑ, για τις συνέπειες ρωσικής πυρηνικής απάντησης, αφού προηγουμένως η Ρωσία θα είχε δεχτεί πυρηνικό πλήγμα. Στην πρώτη φάση της ρωσικής απάντησης, οι Αμερικανοί νεκροί θα έφταναν τα 90 εκατομμύρια (!).

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια