Αλλάζει το συνταξιοδοτικό υπέρ των ομογενών ( ; )

- Αντιβορειοηπειρωτικό μένος Βρούτση

Σύμφωνα με πληροφορίες του apenadi.blogspot.com - οι οποίες μένει να επιβεβαιωθούν - η κυβέρνηση θα αλλάξει το νομοσχέδιο Βρούτση, είτε με απόλυτη τήρηση της προεκλογικής υπόσχεσης Μητσοτάκη ή με κάποια μείωση των περικοπών.

Αυτό που θεωρείται ως βάση στην αλλαγή αυτή και σχετικά δεδομένο είναι ότι η διαμονή των ομογενών στη Ελλάδα θα υπολογίζεται από το 1991, χωρίς δικαιολογητικά. Αυτό προσθέτει στο σύνολο των συντάξεων των Βορειοηπειρωτών ( ή καλύτερα επιστρέφει από τις περικοπές) 76,80 ευρώ το μήνα.

Στο θέμα του απαιτούμενου χρόνου παραμονής, γίνεται ακόμη συζήτηση.

Η άποψη Βρούτση, λέει ότι πρέπει να παραμείνουν τα 40 χρόνια νόμιμης και μόνιμης διαμονής, εμμένοντας σε μια πιο σκληρή στάση, προκειμένου να μην κοστίσει πολλά χρήματα στο Ελληνικό Δημόσιο.
Η άποψη των φιλικά προσκείμενων στους Βορειοηπειρώτες, μέσα στην κυβέρνηση και στη Βουλή, υποστηρίζει ότι πρέπει να μετατραπεί, κατ΄εξαίρεση, σε 25 χρόνια, που πρακτικά δεν θα επιφέρει καμία μείωση στις συντάξεις, αφού από το 1991 μέχρι σήμερα έχουν παρέλθει τα 25 χρόνια.
Η θέση αυτή, ενισχύεται από την άποψη, ότι πρέπει το θέμα να λυθεί άμεσα, καθώς κάποια στιγμή θα λυθεί υπέρ των ομογενών, αλλά αν αυτό γίνει στο μέλλον θα φέρει την κοινότητα των ομογενών ψηφοφόρων σε σύγκρουση με το κυβερνών κόμμα. Αυτό θα συνεπαγόταν μόνιμη και σημαντική μείωση των εκλογικών αποτελεσμάτων της νέας Δημοκρατίας, χωρίς πρακτικά να κερδίσει κάτι ο κρατικός προϋπολογισμός, εφόσον εν τέλει τα χρήματα θα δοθούν.

Επίσης, μία μείωση των 40 ετών σε 30, είναι σχεδόν δικαίωση, αφού πρακτικά οι ομογενείς θα υποστούν κλιμακωτά, κατά 1/30, μειώσεις, όσοι δηλαδή συνταξιοδοτηθούν από το 2018 μέχρι και το 2021. Έτσι, για απολύτως ελάχιστα χρήματα, η κυβέρνηση θα στιγματίσει τους ομογενείς και επομένως θα συνεχιστεί η πολεμική και η απώλεια ψήφων. Η περίπτωση να παραμείνουν τα 40 χρόνια ή να μετατραπούν σε 35, συζητείται. Σε αυτό το ενδεχόμενο υπολογίζονται τα κέρδη και οι ζημιές από το κυβερνών κόμμα, καθώς θέλει να μετρήσει τις κοινωνικές αντιδράσεις. Δεδομένου ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, στην παραμικρή διαφοροποίηση των ομογενών από τους Ελλαδίτες Έλληνες, αναμένεται η απόφαση.

Το θέμα αυτό εξετάζεται, όχι μόνο για τους Βορειοηπειρώτες, αλλά και για την εξίσου μεγάλη κοινότητα των Ποντίων, που ήρθαν στην Ελλάδα μετά το 1990.

Μέσα στο κυβερνών κόμμα, για το θέμα αυτό, υπάρχουν δύο ομάδες. Η ομάδα Βρούτση, που αντιμετωπίζει αρνητικά, σε βαθμό εμμονής και εμπάθειας τους Βορειοηπειρώτες και η ομάδα των φιλικά προσκείμενων, όπως είναι ο βουλευτής Άγγελος Συρίγος, ο οποίος είναι σχεδόν εκπρόσωπος των Βορειοηπειρωτών στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Εδώ θα πρέπει προσθέσουμε και τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, ο οποίος αν και θεσμικά δεν είναι στην κυβέρνηση, αλλά υποστηρίζεται από το κυβερνών κόμμα, συνέπραξε με την παράταξη Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική (ΑΣΑ), που είναι παράταξη Βορειοηπειρωτών, και επισήμως έκανε αντάρτικο κατά του νομοσχεδίου Βρούτση με επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής.

Θα πρέπει όμως να έχουμε υπόψιν ότι ο κύριος Πατούλης, δεν θα μπορούσε να μην στηρίξει. Εφόσον η ΑΣΑ ζήτησε και αξίωσε συμπαράσταση σε θέμα που άπτεται της διακήρυξής της, ήταν πλέον θέμα συνοχής της σύμπραξης. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι και παλαιότερα, ήταν φίλος των Βορειοηπειρωτών και μάλιστα ως Περιφερειάρχης σύντομα θα επισκεφθεί τη Βόρεια Ήπειρο. Στην διαφαινόμενη αλλαγή στάσης της κυβέρνησης, φαίνεται πως συνετέλεσε αποφασιστικά η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, αφού την επόμενη κιόλας μέρα ξεκίνησαν οι διεργασίες αλλαγής του νομοσχεδίου.

Σχόλια

  1. Βρούτση αλεπού ... τον παίρνεις που και που

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαραντα πέντε μούτσοι ... πηδάγανε το Βρούτση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέμα: Το απόλυτο δικαίωμα στη ζωή.
    Κ. Διακουμάκου: Το απόλυτο δικαίωμα στη ζωή: του άρθρου 2 παρ. 1 της Ε.Σ.∆.Α., σίφωνα µε το οποίο:
    «Το δικαίωμα εκάστου προσώπου εις την ζωή προστατεύεται υπό το νόµο » και του
    άρθρου 5 παρ. 2 του Συντάγματος, σίφωνα µε το οποίο «Όλοι όσοι βρίσκονται στην
    Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιµής και της
    ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων». : δεν είναι µόνο αναγκαίος όρος για τη Συνδεδεμένη µε την στοιχειωδέστερη βιολογική ανάγκη του προσώπου, η εξασφάλιση της τροφής αποτελεί τον ελάχιστο όρο ύπαρξης.
    Το νομοθετικό πλαίσιο και οι προϋποθέσεις χορήγησης του Επιδόματος Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.
    Με το άρθρο 93 του νόμου 4387/2016 (ΦΕΚ Α΄ 85/12.5.2016) θεσμοθετήθηκε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων. Σε εφαρμογή του άρθρου αυτού, από 12/5/2016 χορηγείται από τον ΟΓΑ και πλέον από τον ΟΠΕΚΑ, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων 360 €.
    Ειδικότερα σύμφωνα με τον νόμο, την Κοινή Υπουργική Απόφαση Φ10034/2437/655 και την ερμηνευτική εγκύκλιο, το επίδομα δίνεται στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε αυτούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εφόσον όμως πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: α. Έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και λοιπά.
    Κ. Διακουμακου το απόλυτο δικαίωμα στη ζωή ο άνθρωπος το χρειάζεται όταν το έχει ανάγκη, όσο είναι ζωντανός.
    Κ. γνωρίζουμε πως με τα μνημόνια έγιναν πολλές αδικίες, εμάς τους υπερηλίκους ομογενείς μας άφησαν 4 χρόνια χωρείς φράνκο.
    Κ. αναφέρομαι στο νόμο 4387/2016 υπάρχουν δύο αδικίες: Πρώτο ο νόμος λέει το επίδομα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 360 ευρώ γιατί: Τα 360 ευρώ υποτίθεται είναι το ελάχιστο εισόδημα διαβίωσης όταν το έχει ανάγκη δεν λέει πάρε αυτά τα 1/35 από τα 360 για 15 χρόνια ισόβια.
    Δεύτερο: Υποθέτομε ότι το 2016 έχω 15 χρόνια διαμονής θα πάρω καθαρά 148.73 ευρώ, τι μας λένε το ΟΠΕΚΑ αυτά τα λεφτά θα πάρεις ισόβια, ο νόμος λέει να έχεις 15 χρόνια διαμονής και να συνεχίζει να διαμένεις στην Ελλάδα, θα έπρεπε να αυξάνετε 1/35 κάθε χρόνο, υποθέτομε αν θα έκανα την αίτηση το 2019 θα έπαιρνα 185 ευρώ, δεν είναι άδικο?
    Κυρία Διακουμάκου τώρα που θεωρείτε πως βγήκαμε από τα μνημόνια, παρακαλούμαι επανορθώστε της αδικίες, δεν θέλουμε παραπάνω από δικαιούμαστε.
    Άρθρο δεύτερο - Νόμος 4618/2019 - Στο άρθρο 93 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85) προστίθεται παράγραφος 11 ως εξής:«11. Που είναι αυτός ο νόμος γιατί δεν εφαρμόζετε? η κυβέρνηση έχει συνέχεια.
    Θεσσαλονίκη 10/2/2020

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών