Διαβάστε την επιστολή της ΑΣΑ στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

Με ανάρτησή μας στις 27 Ιανουαρίου 2020, γράψαμε για την επιστολή που απέστειλε η Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική και ο επικεφαλής της, Ανδρέας Κούρτης, στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και στους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Σήμερα σας παραθέτουμε το περιεχόμενο αυτής της επιστολής.

Θέμα: Αίτημα για πλήρες δικαίωμα σύνταξης των ομογενών εκ Βορείου Ηπείρου
Αθήνα 27/01/2020

Η πρωτοφανής 10ετής οικονομική κρίση που βίωσε η Ελλάδα έπληξε σοβαρά όλους τους Έλληνες. Εκείνοι όμως που κλήθηκαν να καταβάλουν δυσανάλογα υψηλό κόστος για την οικονομική σωτηρία της πατρίδος είναι οι Βορειοηπειρώτες.

Η πρώτη άδικη απόφαση κατήργησε εντελώς το επίδομα του ΟΓΑ στους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες. Η δεύτερη, ακόμη πιο άδικη, θεσπίστηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου, βάσει της οποίας απαιτείται από τους Βορειοηπειρώτες νέους συνταξιούχους 40ετής παραμονή στην Ελλάδα προκειμένου να θεμελιώσουν πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Η πρώτη αδικία ήρθη με την κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εξωτερικών όπου κατατέθηκε και ψηφίστηκε σχετική τροπολογία στις 7-6-2019 στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, σύμφωνα με την οποία χιλιάδες ανασφάλιστοι συνταξιούχοι υπερήλικες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) στην Αλβανία θα λαμβάνουν επίδομα με λιγότερο αυστηρά κριτήρια, καθώς δρομολογήθηκε εξορθολογισμός του Άρθρου 93 του Νόμου 4387/2016 (Α‘ 85). Με την ψηφισθείσα τροπολογία δεν θα απαιτείται από τους ανασφάλιστους υπερήλικες συμπατριώτες να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα για δεκαπέντε (15) συνεχόμενα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης ή δεκαπέντε (15) έτη μεταξύ του 17ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους. Επίσης, σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη το ποσό του επιδόματος δεν θα καταβάλλεται ανάλογα με τα έτη διαμονής στη χώρα. Οι λεπτομέρειες για τον χρόνο παροχής, το ύψος του επιδόματος και τον τρόπο καταβολής του εν λόγω επιδόματος μένει να καθοριστούν με υπουργική απόφαση. 

Ωστόσο, οι υπερήλικες Βορειοηπειρώτες πρακτικά εξαπατήθηκαν, αφού η σχετική εγκύκλιος και κατά συνέπεια η εφαρμογή της τροπολογίας δεν έγιναν ποτέ, αποδεικνύοντας ότι προφανώς επρόκειτο για συνήθη προεκλογική τακτική μικροαπατεώνων της πολιτικής.

Η δεύτερη αδικία αφορά πολλούς περισσότερους ανθρώπους. Ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί και εγγυηθεί προσωπικά ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως μείωση στο ύψος του ποσού της εθνικής σύνταξης για τους Βορειοηπειρώτες, ασχέτως των ετών παραμονής τους στη χώρα, εφόσον κληθεί από το λαό να κυβερνήσει.

Σε σχετικό δελτίο τύπου της ΝΔ με ημερομηνία 17.05.2019 αναγράφεται:
«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε επίσης πώς στο νέο Νόμο που θα φέρει η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε αντικατάσταση του Νόμου Κατρούγκαλου, θα διορθώσει τις άδικες για τους ομογενείς μας στην Αλβανία πρόνοιες της σημερινής νομοθεσίας που δημιουργούν προσκόμματα στη θεμελίωση πλήρους δικαιώματος εθνικής σύνταξης.»

Το προς δημόσια διαβούλευση πολυαναμενώμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, μεταφέρει τις δυσμενείς, για τους Βορειοηπειρώτες ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου, πρωτίστως απαξιώνοντας, αδικώντας, περιθωριοποιώντας και προσβάλλοντας ρατσιστικά τα μέλη της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας, τους Βορειοηπειρώτες και δευτερευόντως αδικώντας τους οικονομικά. Παρά τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη, παρέμεινε η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, χωρίς εξαίρεση για τους Βορειοηπειρώτες και η θεμελίωση δικαιώματος πλήρους σύνταξης γίνεται μόνο σε πολίτες που πιστοποιείται η διαμονή τους τα τελευταία 40 χρόνια στην Ελλάδα

Όπως γνωρίζετε, τα κομμουνιστικά καθεστώτα, έπεσαν στα τέλη του 1990 και επομένως ήταν αδύνατον, καθότι απαγορευμένο, να βρίσκεται στην Ελλάδα Έλληνας της Αλβανίας. Επιπρόσθετα, το σύνολο των εν Ελλάδι Βορειοηπειρωτών μπορούν να βεβαιώσουν τη μόνιμη παραμονή τους και εργασία στην Ελλάδα, μόνο μετά το 1998 (δηλαδή 22 έτη πριν) όχι επειδή δεν ήταν στην Ελλάδα, αλλά επειδή η πολιτεία δεν χορηγούσε μέχρι τότε το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς.

Οι υπερήλικοι πλέον Έλληνες της Αλβανίας, δεν ζητάνε αποζημίωση ή βοήθεια από τη μητρόπολη του έθνους χώρα, επειδή πρέπει να επουλώσουν τις πληγές της δικτατορίας. Ζητάνε απλώς, η Ελλάδα να μην κάνει εις βάρος τους ρατσιστικές διακρίσεις, να μην απαξιώνει την ύπαρξη αυτής της πατρίδας Ελλήνων, να περιθωριοποιεί τα μέλη της κοινότητας και να μην τους υφαρπάζει τις εισφορές και τους αντίστοιχους φόρους, με τρόπο που μόνο μικροαπατεώνες της πολιτικής μπορούν και μάλιστα για ασήμαντα ποσά.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο και να εξαιρεθούν οι Βορειοηπειρώτες από την υποχρεωτική 40ετή διαμονή στην Ελλάδα, προκειμένου να θεμελιώνεται πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα στην εθνική σύνταξη, χωρίς ελάχιστη παραμονή, ή εναλλακτικά λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία 20 έτη. Σχετική έκθεση εργατολόγου, κατατέθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων με αρ. πρωτ. 21031166/17-1-2020, από επιτροπή συνταξιούχων.

Η Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική, είναι πολιτικός φορέας που δημιουργήθηκε για να προασπίσει την αξιοπρέπεια των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών που διαβιούν στην Ελλάδα και κατήλθε με δικό της συνδυασμό στις εκλογές της Περιφέρειας Αττικής κερδίζοντας μία έδρα.

Ελπίζουμε να λάβετε υπόψη τις προτάσεις μας για το επίμαχο νομοσχέδιο και να θεωρήσετε δεδομένο πως η συνείδησή μας, το αίσθημα υπεράσπισης της περηφάνιας της κοινότητάς μας και της ιδιαίτερής μας πατρίδας, καθώς και  η ανάγκη διαμαρτυρίας κατά της απαξίωσής μας, δεν μας επιτρέπει παρά να αγωνισθούμε, με κάθε μέσο, μέχρι τη δικαίωσή μας. 

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε μέχρι την Παρασκευή 31/01/2020 για την τύχη του αιτήματός μας. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συνάντηση για συζήτηση επί του θέματος.

Με εκτίμηση,
Για την Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική
Ο Επικεφαλής
Ανδρέας Κούρτης

Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη απάντηση από τον κύριο Μητσοτάκη, σε αίτημα που ο ίδιος προεκλογικά είχε χαρακτηρίσει δίκαιο. Σε μια αδικία που είχε δεσμευθεί πως θα διορθώσει ως πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Σχόλια

  1. Κάπου εκεί στο τέλος τής τετραετίας θα μας χρειαστούν σίγουρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγωνιστές Απάτριδες απατεώνες ψευτοπατριώτες. Εσείς Πού Το Παίζετε Ότι Φλέγεσται Για Την Τύχη Τον Ανθρώπων Αυτών, Κάνετε Ακριβώς Το Αντίθετο, Μάλιστα Εξυπηρετείται Τα Συμφέροντα Των Αλβανών.
    Και Αυτό Αποδεδειγμένα, Πονηρούληδες. Βρήκατε Τώρα Των Αντρέα Πού Δεν Ξέρει Να Ορθώσει Δύο Λέξεις, Κρύβεσται Από Πίσω Του, Τον Χρησιμοποιείται Για Να Κάνατε Κακό Στην Νέα Δημοκρατία Λόγο Το Ότι Μάς Έχει Ψηλά Στην Ατζέντα Και Αυτό Έχει Θορυβήσει Τούς Αλβανούς Και Ιδιαίτερα Τον Ράμα. Αποσκοπεί Ακριβώς η Κίνηση Σας σε Διάσπαση, Είστε Σε Εντεταλμένη Υπηρεσία Όλων Αυτών Που Επιβουλεύονται Την Τύχη Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μία ερώτηση αν ξέρει κάποιος? μπορεί να κάνω και λάθος. Ο κεντρικός σύλλογος πού είναι αυτές τής μέρες. Δεν είδαμε καμία δήλωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατά χιλιάδες λέει το λιμπό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λοιπόν, Δεν Γίνεται Με Εσάς Χωριό, Γιατί Έχετε Μέσα Σας Την Λαμογιά, Την Ρουφιανιά Και Πουλάτε Και Την Μάνα Σας Για Δύο Αργύρια. Το Έχετε Αποδείξει Κιόλας Και Όλα Τα Κόμματα Μας Ξέρουν Καλά Τι Ρουθούνια Ήμαστε. Το Έχετε Στο Αίμα Να Ζητάτε , Χωρίς Να Δώσετε Τίποτα, Μόνο Να Προδίδετε Την Ίδια Την Φαμίλια Πού Ανήκετε.
    Λίγα Πράγματα Έχει Κάνει η Ελλάδα Για Τούς Βορειοηπειρώτες, Και οι Ελλαδίτες, Εσείς Μόνο να Την Πληγώνεται Και Αυτό Το Κάνετε Συστηματικά. Το Παίζετε Ότι Νοιάζεστε Για Το Διπλανό Σας, Για Το Τόπο Σας Μα Στην Ουσία Είστε Τόσο Επικίνδυνοι Όσο οί Γονείς Σας Και οι Παππούδες Σας Συνεργάτες του Καθεστώτος Συνεχίζεται Στα Χνάρια Τούς, Γι'αυτό Είστε Ψεύτικη Και Επικίνδυνοι. Μην Κουράζεστε Σας Ξέρουμε . Και Εσάς Που Γαβγίζετε Πολύ, Και Εσάς Που Στήνεται Προβοκάτσια Και Στην Συνέχεια Να Εμφανίζεσται Ως Θύματα,Δήθεν Αδικημένοι Βορειοηπειρώτες Προστάτες Τού Δικαίου Πού Στην Ουσία Παίζετε Το Παιχνίδι Των Αλβανών, Γιατί Έχετε Υποχρέωση Να Το Κάνετε, Είναι η Συνέχιση Των Πατεράδων Σας Να Δημιουργήσετε Σύγχυση Στους Κόλπους Των Βορειοηπειρωτών, Κοινός Σε Εντεταλμένη Υπηρεσία Των Μυστικών Υπηρεσιών Της Αλβανίας. Μάλιστα Οποιαδήποτε Αυτό Μπορεί Να Το Καταλάβει Με Μια Ματιά Μόνο, Όταν Εσείς Επισκέπτεστε Τα Χωριά Σας Κάθεστε Και Συλογάται Με Ανθρώπους Του Καθεστώτος Εκεί. Θα Σας Πω Και Ένα Τελευταίο, Η Ελλάς Αυτήν Την Στιγμή Απειλείται Με Πόλεμο Από Τον Μέντορα Τού Φίλου Σας Ράμα, Την Τουρκία Του Ερντογάν Και Υπάρχει Κίνδυνος Για Θερμό Επεισόδιο. Πιστεύετε Ότι Θα Απειληθεί Από Κάτι Ανύπαρκτους Σαν Τού Λόγου Σας, Ηλίθιοι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών