Ιδιώτης αναλαμβάνει τη διαχείριση του Βουθρωτού

Η αρχαία πόλη του Βουθρωτού, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία που βρίσκεται στην Αλβανία, θα διευθύνεται πλέον από έναν ιδιωτικό φορέα, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Την περιοχή διαχειρίζονταν έως τώρα Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά σύμφωνα με έναν πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, θα είναι πλέον υπό τον έλεγχο του Υπουργείου και ενός «στρατηγικού εταίρου».

Η αλλαγή αυτή είναι μέρος του «Ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης για το εθνικό πάρκο Βουθρωτού», ένα έγγραφο τριακοσίων σελίδων εγκεκριμένο από την κυβέρνηση. Το έγγραφο συντάχθηκε από μια βρετανική δικηγορική εταιρεία με την ονομασία Price and Pearce, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Αλβανικό-Αμερικανικό Ίδρυμα Ανάπτυξης (AADF).

Είναι η πρώτη φορά που ένας μη δημόσιος φορέας, που μέχρι στιγμής δεν έχει δηλωθεί δημόσια, θα συμμετάσχει άμεσα στη διαχείριση του Βουθρωτού.

Όταν ρωτήθηκε για τη φύση της νέας εταιρικής σχέσης από τη, το Αλβανικό Υπουργείο Πολιτισμού είπε ότι θα δημιουργηθεί ένα «ίδρυμα» μέσω μιας συνεργασίας που θα υπόκειται σε νομοθεσία για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Η συνεργασίας πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Το AADF συμμετέχει σε έργα στο Βουθρωτό για περίπου 10 χρόνια. Όταν ρωτήθηκε από εάν θα ήθελαν να είναι στρατηγικός εταίρος στο έργο, είπαν ότι μπορεί να ενδιαφέρονται.

"Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του Βουθρωτού ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς και το γεγονός ότι η έμμεση διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι καινοτομία στο αλβανικό πλαίσιο, δεν θα ήταν συνετό για την κυβέρνηση να μην συμπεριλάβει έναν αξιόπιστο και πρόθυμο δωρητή στην αρχή της διαδικασίας . Για αυτό το AADF έχει μέχρι τώρα δεσμεύσει πάνω από 7 εκατομμύρια δολάρια για έργα στο Βουθρωτό."

Ένας εκπρόσωπος του AADF πρόσθεσε:
"Τα αφιερωμένα κεφάλαια και όλα τα άλλα έσοδα που δημιουργούνται θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την πολιτιστική ιδιοκτησία και το Εθνικού Πάρκου Βουθρωτού. Στους ιδρυτές δεν επιτρέπεται κανένα οικονομικό και ουσιαστικό όφελος από τα έσοδα και τα κέρδη του ιδρύματος ή την απόδοση της επένδυσής τους."

Τα νέα προκάλεσαν ανησυχία από γνωστά μέλη της κοινότητας πολιτιστικής κληρονομιάς της Αλβανίας. Ανησυχούν για το γεγονός ότι η διαχείριση του Βουθρωτού θα είναι υπό τον έλεγχο ενός μη κρατικού ιδρύματος.

Ο ερευνητής Agron Alibali, δήλωσε ότι η διαχείριση του Βουθρωτού, ενός περιουσιακού στοιχείου της UNESCO μέσω αυτού του ιδρύματος, αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης των Παρισίων. Η σύμβαση αναφέρει σαφώς ότι το κράτος πρέπει να είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για τη διαχείριση πολιτιστικών και φυσικών πόρων.

Ο Neritan Ceka, ένας αρχαιολόγος είπε ότι δεν συμμετείχαν αρχαιολόγοι στο σχέδιο.

Το υπουργείο είπε ότι έχουν ξεκινήσει μακρές διαβουλεύσεις με την UNESCO και διάφορες άλλες οντότητες και συμμορφώνεται πλήρως με τους τοπικούς νόμους.

Επί του παρόντος, το Βουθρωτό, συγκεντρώνει 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως και το πάρκο ξοδεύει λιγότερο από το 30% αυτού του ποσού. Οι επικριτές λένε ότι αυτοί οι οικονομικοί δείκτες σημαίνουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ιδιωτική εταιρική σχέση.

Διαβάστε επίσης



Σχόλια