Κατά του προτεινόμενου νόμου περί φορολογικής αμνηστίας το Αλβανο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Το Αλβανο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε την αντίθεσή του στον προτεινόμενο νόμο περί φορολογικής αμνηστίας που προτάθηκε από την κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, χαρακτηρίζοντάς τον σημαντικό κίνδυνο για ξέπλυμα χρήματος.
Ο προτεινόμενος νόμος θα επιτρέψει σε Αλβανούς και ξένους πολίτες να καταθέσουν έως και 2 εκατομμύρια ευρώ σε τοπική τράπεζα χωρίς ερωτήσεις, νομική ασυλία και πληρωτέο φόρο μεταξύ 5-10%. Μια προηγούμενη έκδοση του σχεδίου καταδικάστηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ πέρυσι, ενώ η τρέχουσα εκδοχή έχει επίσης προκαλέσει την οργή της Επιτροπή που λέει ότι θέτει την Αλβανία και τα κράτη μέλη σε κίνδυνο οικονομικού εγκλήματος.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση διεξάγει επί του παρόντος διαβουλεύσεις για το σχέδιο νόμου με τους επιχειρηματικούς φορείς.

«Το Αλβανο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο συνιστά την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τη φορολογική αμνηστία. Οι κίνδυνοι υπερτερούν κατά πολύ των οφελών», δήλωσε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ένιο Τζάκο στο Facebook.
«Το σχέδιο νόμου δεν παρέχει επαρκείς εγγυήσεις ότι τα άτομα που εμπλέκονται σε εγκληματική δραστηριότητα θα αποκλειστούν από την αμνηστία. Εάν ψηφιστεί, η νομοθεσία θα υπονόμευε τις προσπάθειες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος επιβραβεύοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του επιμελητηρίου.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η χώρα πρέπει να νομοθετήσει για να νομιμοποιήσει τα χρήματα που κρατούν «μαύρα» οι πολίτες που τα έχουν κερδίσει μέσω άτυπης απασχόλησης ή φοροδιαφυγής. Όσοι καταθέσουν χρήματα και πληρώσουν τον φόρο θα πρέπει να παραμείνουν στην Αλβανία για πέντε χρόνια.
Τα ζητήματα με τη νομοθεσία περιλαμβάνουν ότι δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες διατάξεις που να εμποδίζουν όσους εμπλέκονται σε εμπορία ανθρώπων και σεξουαλικής διακίνησης, ναρκωτικών και άλλων σοβαρών εγκλημάτων να επωφεληθούν από το σύστημα. Ομοίως, δεν αποκλείονται μέλη της οικογένειας πολιτικών, όπως ξαδέρφια, πεθερικά, θείες και θείοι, ανοίγοντας το δρόμο για πιθανά προβλήματα στο μέλλον.

Επιπλέον, το Αλβανο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σημείωσε ότι τα «έντιμα» άτομα που πληρώνουν τους φόρους και τους δασμούς τους πληρώνουν περίπου 32% συνολικά, ενώ κάποιος που έχει εργαστεί ανέντιμα ή έχει φοροδιαφύγει θα μπορεί να πληρώσει μόλις 5-10%.
«Η εφαρμογή της αμνηστίας θα επιφέρει αθέμιτο ανταγωνισμό, ευνοώντας άτομα με προηγούμενες παράνομες δραστηριότητες», σημειώνει το Αλβανο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια