Χτίστηκε το σχολείο της Σωτήρας από Αλβανούς της Αμερικης;

Σε πρώτη ανάγνωση η απάντηση μοιάζει προφανής για όλους τους Δροπολίτες ή σχεδόν όλους και είναι ΟΧΙ.
Πως προκύπτει το ερώτημα θα αναρωτηθεί, ίσως, λογικά κάποιος.

Όλα ξεκινούν από ένα επιτόπιο ρεπορτάζ αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού στο χωριό Σωτήρα της Άνω Δρόπολης, ένα από τα εκατό «τουριστικά χωριά» στην Αλβανία.
Ο Δήμαρχος Δρόπολης, Δημήτρης Τόλης, ευρισκόμενος μπροστά από το σχολείο της Σωτήρας, ενημέρωσε, μέσω της συγκεκριμένης εκπομπής, το αλβανικό κοινό, πως το σχολείο κτίστηκε από Αλβανούς της Αμερικής.

Ως εδώ θα μπορούσε κάποιος να καταλογίσει στο Δήμαρχο έλλειψη -στοιχειώδης έστω- γνώσης, όμως ο -αθεόφοβος- δεν μένει εκεί. 
Η δημοσιογράφος -με εμφανή απορία γι' αυτά που ακούει- προχωρά σε διευκρίνηση λέγοντας «εγώ θα έλεγα Έλληνες της Αμερικής», με τον δήμαρχο -που προηγουμένως είχε αποκαλέσει αυτούς που χτίσανε το σχολείο «Αλβανούς της Αμερικής από τη Σωτήρα» - να αδυνατεί έστω και με την βοήθεια της -Αλβανίδας- δημοσιογράφου να σώσει τα προσχήματα, αφού φαίνεται πως δυσκολεύεται να πει την λέξη Έλληνες για τους δημότες του. Έτσι επιλέγει την χοτζικής προέλευσης λέξη «minoritari» για τους Έλληνες της Αλβανίας.

Δείτε το βίντεο, χωρίς περισσότερα σχόλια

Για την ιστορία, το σχολείο κτίστηκε από Σωτηριώτες της Αμερικής - προφανώς Έλληνες, αφού δεν υπάρχουν Αλβανοί Σωτηριωτες, όπως δεν υπάρχουν Αλβανοί Δροπολίτες, αυτό το ξέρει ακόμη και η Αλβανίδα δημοσιογράφος - το 1927.
Η Σωτήρα είναι ένα ορεινό χωριό που στις αρχές του προηγούμενου αιώνα αριθμούσε δεκάδες, ίσως εκατοντάδες, άνδρες στην ξενιτιά, που με τις οικονομίες τους βοήθησαν να χτιστεί το σχολείο - σημαντικό έργο για την εποχή - για τα παιδιά και τις οικογένειες που άφηναν πίσω.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια

  1. Τούρπ μω δήμαρχε μινοριτάρη!Τούρπ!Γιατί η ντροπή είναι ελληνική λέξη και δεν θα την καταλάβεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών