Εθνογραφικό Μουσείο Αργυροκάστρου

Το Εθνογραφικό Μουσείο Αργυροκάστρου βρίσκεται στο πατρικό σπίτι του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα. Η φωτιά κατέστρεψε το αρχικό σπίτι όπου γεννήθηκε ο Ενβέρ Χότζα. Ανακατασκευάστηκε το 1964-1966, όχι ως αντίγραφο του σπιτιού του Χότζα, αλλά ως πρότυπο των παραδοσιακών σπιτιών του Αργυροκάστρου. Το σπίτι έχει πολλά κλασικά πολιτιστικά στοιχεία που αντιγράφονται από άλλα όμορφα σπίτια της πόλης.

Παρόλο που είναι γνωστό και αναγνωρίζεται ως σπίτι του Χότζα, μέσα δεν υπάρχει τίποτα σχετικό με τον Ενβέρ Χότζα, ούτε τα υπάρχοντά του, τα αντικείμενα ή τα έπιπλα από το πραγματικό του σπίτι, ούτε τίποτα για την ιστορία του. Οι εσωτερικοί χώροι είναι αντίγραφα των σπιτιών του Αργυροκάστρου του 19ου αιώνα. Τα δωμάτια είναι διαρρυθμισμένα όπως θα είχαν πραγματικά χρησιμοποιηθεί. Οι διακοσμήσεις είναι με πολιτιστικά αντικείμενα, είδη σπιτιού, λαϊκές φορεσιές, ρούχα και μαγειρικά σκεύη κ.λπ. Η γειτονιά του κάστρου που ονομάζεται "Palorto", φιλοξενεί μερικά από τα πιο διάσημα σπίτια της χώρας: αυτά του πιο διάσημου Αλβανού συγγραφέα Ismail Kadare, του Çabej. , οικογένειες Babaramo ή Fico. Όλα αυτά είναι κτίρια σπάνιας αρχιτεκτονικής αξίας!

Τα δωμάτια μοιάζουν σαν να χρησιμοποιούνται ακόμα, με καλλιτεχνικά αντικείμενα που μαρτυρούν έναν πολιτισμό προερχόμενο από πλούσιες οικογένειες του 19ου αιώνα. Το ισόγειο, όπου κυριαρχεί η πέτρα, χρησιμοποιήθηκε για χειμερινούς κήπους. Ο πρώτος όροφος, χαμηλός, με μικρά παράθυρα, είναι παράδοση για όλα τα σπίτια, ενώ ο ξενώνας βρίσκεται στον δεύτερο όροφο, ψηλότερα και με ξυλουργική. Ο τρίτος όροφος φιλοξενεί ένα μονόκλινο και το πιο όμορφο δωμάτιο, ένα δωμάτιο με ψηλή οροφή, όπου έμεναν οι γυναίκες για να έχουν την καλύτερη θέα στην πόλη. Φαίνεται ότι το σπίτι δεν προσφέρει μόνο την ιδέα της παιδικής ηλικίας του δικτάτορα, αλλά ολόκληρη την ιστορία του Αργυροκάστρου, μιας πόλης που, με πολλούς τρόπους, επηρέασε την ιστορία ενός ολόκληρου λαού.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια