Αντιγόνεια: Πόλη αφιερωμένη στην αγάπη

Η Αντιγόνεια ήταν ελληνιστική πόλη στην Χαονία της Ηπείρου.
Τα πανέμορφα ερείπια της αρχαίας πόλης της Αντιγόνειας είναι αφιερωμένα στην αγάπη. Η πόλη ιδρύθηκε το 295 π.Χ. από τον βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο, ο οποίος σκέφτηκε να τιμήσει την πρώτη του γυναίκα, Αντιγόνη, δίνοντας το όνομά της στην πόλη.

Η Αντιγόνεια βρίσκεται μόλις 14 χλμ. ανατολικά του Αργυροκάστρου, κοντά στο χωριό Σαρακίνιστα στην κοιλάδα του Δρίνου. Το Αρχαιολογικό Πάρκο επιτρέπει στους επισκέπτες να αγγίξουν από κοντά την ιστορία μιας πόλης που, παρά τη σύντομη περίοδο ακμής της (3ος αιώνας έως 2ος αιώνας π.Χ.), κατάφερε να πάρει τη μορφή μιας πόλης-κράτους που μετατράπηκε σε σημαντικό κέντρο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό για την περιοχή. Στοιχεία από την ιστορία και αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν λένε ότι η πόλη καταστράφηκε το 168 π.Χ. από τους Ρωμαίους μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με βάναυσο τρόπο.

Ένα τμήμα του περιβάλλοντος τείχους της πόλης σώζεται μέχρι σήμερα και δίνει την καλύτερη εικόνα για τη μεγάλη οχύρωση που διέθετε η πόλη. Τα ερείπια του Νυμφαίου, καθώς και οι κίονες, ο περιφερειακός δρόμος, οι περιστυλιακές κατοικίες ή άλλα δημόσια αντικείμενα, αποδίδουν καλύτερα την ατμόσφαιρα της αρχαιότητας. Αλλά το πάρκο προσφέρει και άλλες εκπλήξεις, όπως το παλαιοχριστιανικό μωσαϊκό που δημιουργεί τη γέφυρα της συνάντησης με τον Χριστιανισμό και τα μεταγενέστερα στάδια της ιστορίας. Κοντά στην Αντιγόνεια, υπάρχουν επίσης αρκετές παλιές εκκλησίες.

Χάρη στην δεσπόζουσα θέση πάνω από την κοιλάδα, η εντυπωσιακή θέα στα βουνά και τη γύρω περιοχή κάνει το Αρχαιολογικό Πάρκο ακόμα πιο ελκυστικό και εντυπωσιακό. Όμως το ταξίδι στην ιστορία δεν σταματά στην Αντιγόνεια. Σε όλη την κοιλάδα του Δρίνου βρίσκονται τα ερείπια 15 αρχαίων αστικών κέντρων, όπου ξεχωρίζει η Ανδριανούπολη.

Σχετικές Δημοσιεύεις

Σχόλια