Νόκοβο Λιούντζης

Είναι ένα από τα κεντρικά χωριά της Λιούντζης στο Δήμο Αργυροκάστρου. Οι κάτοικοι ήταν και είναι χριστιανοί αλβανόφωνοι, ενώ ως προς την συνείδηση είναι ταλαντευόμενοι. Είναι πατρίδα του ευεργέτη της νεολαίας της Κέρκυρας Πλάτωνος Πετρίδη. 

Σύμφωνα µε μαρτυρία κάτοικου του χωριού και επισήμου προσώπου, στην πλατεία του χωριού είχε γίνει η σφαγή των Χορµοβιτών για να φοβηθούν οι κάτοικοι των γύρω χωριών. Τη σφαγή αυτή αναφέρει και κάποιο τραγούδι. 
Υπάρχουν τρεις εκκλησίες στο χωριό. Η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου που ανεγέρθηκε το 1772, µε συνδρομή κάποιου ιερέα Κούστα και κάποιων χωριανών µε επώνυμα Δήμα και Κέντρο, στης οποίας τον περίβολο υπήρχε το κοιμητήριο και υφίσταται ακόμα. Είναι καλά διατηρημένη µε ωραίο καμπαναριό και τελευταία φαίνεται ότι διορθώθηκε το προστώο. 
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην πλατεία, είναι άγνωστο πότε οικοδοµήθηκε και μετά το 1970 έγινε σχολείο. Στη κορυφή του χωριού σε ύψωμα βρίσκεται ο Προφήτης Ηλίας. 
Με βάση το «Προβλήματα της σλαβικής εποίκισης στην Ήπειρο» του Johannes Koder, αναφέρεται στο κατάστιχο του 1431. Σύμφωνα με τα «Οδοιπορικά Ηπείρου και Θεσσαλίας», στην απογραφή του 1880 είχε 300 χριστιανούς, το 1913 σύμφωνα με την « Εθνολογική Στατιστική της Βορείου Ηπείρου» είχε 309 χριστιανούς και το 1927, σύμφωνα με το «Shqiperia me 1927» του Teki Selenica είχε 287 χριστιανούς και 9 μωαμεθανούς.
Με βάση την Yπηρεσία Διπλωματικού και Iστορικού Aρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών, το σχολικό έτος 1893-1894 λειτουργούσε δημοτικό µε 32 μαθητές και έναν δάσκαλο, που είχε αρχίσει να λειτουργεί το 1884.

Σχετικά Θέματα


Σχόλια