Επίσκεψη Μητσοτάκη στην ΕΕΜ: Αναζητώντας τους λόγους αδιαφορίας των απλών Ελλήνων

Γράφει ο Παναγιώτης Μπάρκας

Τον Οκτώβρη του 1990 όταν επισκέφτηκε τη Δερβιτσάνη ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, οι Βορειοηπειρώτες, δεκάδες χιλιάδες στον αριθμό, έκαναν μέχρι και δέκα ώρες δρόμο στο πόδι για να τον δουν, να τον πλησιάσουν, να τον αγγίξουν να του δώσουν το χέρι, να του μιλήσουν…
Δυόμισι μήνες αργότερα, η ίδια πλατεία έσφυζε, μέχρι πέρα στα χωράφια και την κεντρική οδό από τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες που είχαν φθάσει εδώ από κάθε γωνιά για να δείξουν τον ενθουσιασμό τους, την εθνική περηφάνεια του Έλληνα, να φωνάξουν συνθήματα για την Ελλάδα…. Τόσο ηλεκτρισμένη ήταν εθνικά η ατμόσφαιρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, κατασυγκινήθηκε. Άνοιξε τα μακριά χέρια του ως μια μεγάλη μητρική αγκάλη, για να πει στους Βορειοηπειρώτες ότι η Ελλάδα έχει ανοικτές τις πόρτες σας για Σας! (Δεν είπε ότι η Ελλάδα είναι δίπλα Σας, όπως θα ακολουθήσουν απερίσκεπτα οι δευτεροβάθμιοι και τριτοβάθμιοι Αθηναίοι επίσημοι, επισκεπτόμενοι τον τόπο μας)

Για την επικείμενη επίσκεψη, προηγείται αυτή η μαρμάρινη αδιαφορία. Και ξέρετε γιατί. Τότε η αγάπη για την μητέρα Πατρίδα και η ελπίδα ότι η μάνα Ελλάδα θα έκανε τα πάντα, ή το εθνικό χρέος της, για να αποκατασταθεί η ιστορία και να δουν οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες μια άσπρη μέρα, ήταν δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Και ότι ήταν θέμα χρόνου η πραγματοποίηση.
Πέρασαν όμως τρεις δεκαετίες. Όσο σχεδόν υπό τον κομμουνιστικό ζυγό. Και όμως. Οι Βορειοηπειρώτες εισήλθαν σε ταλαιπωρίες που προκαλούσαν, πόνο, απογοήτευση, εσωστρέφεια, διάλυση εθνικού και κοινοτικού ιστού. Χρόνια στις ουρές και τις ταλαιπωρίες για την αποκατάσταση της ελεύθερης επικοινωνίας με την μάνα πατρίδα. Χρόνια αντιμετωπίζονταν παράνομοι στην Ελλάδα. Χρόνια στις ατέλειωτες ουρές και τα γραφεία για το ΕΔΤΟ. Αντικείμενο διακρίσεων και εκμετάλλευσης για την ιθαγένεια. Ταλαιπωρία για παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Πικρή η εμπειρία για την πρόνοια και τις συντάξεις. Αποκορύφωμα,- τα κλειστά σύνορα και η στάση της Αθήνας κατά τον Κορωνοϊό. Μόνοι τους οι Έλληνες, χωρίς τη στήριξη της Ελλάδας και προδομένοι από τα δικά της στελέχη (τα οποία δυστυχώς έχουν την εύνοια της Αθήνας) καλούνταν να αντιμετωπίσουν σημαντικά ζωτικά και εθνικά προβλήματα. Δεν υπήρχε στήριξη για οικονομική ανάπτυξη (υπήρχε για μαύρες τρύπες), κίνητρα για να μείνουν οι Έλληνες στις εστίες τους, συμπαράσταση για την παιδεία στη μητρική γλώσσα, αρωγή για το περιουσιακό, για τα ανθρώπινα και εθνικά δικαιώματα, προστασία από τα αλβανικά εθνικιστικά πάθη…. για τις υποδομές, για τον πολιτισμό μας…. Για μια ισχυρή Ε.Ε.Μ

Άρα λοιπόν οι Έλληνες, αδιαφορούν για την επικείμενη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού μετά από 31 χρόνια. Από την άλλη, είναι πλέον τόσο λίγοι….!!! Υπερήλικες. Ταλαιπωρημένοι. Και γνωρίζουν πολύ καλά ότι την επόμενη θα μείνουν εδώ, ξανά μόνοι τους, ξανά έχοντας απέναντι τους Αλβανούς που τους «δίδαξαν με τρόπο» να κάθονται «φρόνημα», μακριά από την Ελλάδα αν θέλουν λίγη μοίρα στον ήλιο. Στο σκεπτικό αυτό θα πρέπει να προσέξουμε επίσης, ότι ανεξάρτητα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός δε θα επισκεφτεί την Ε.Ε.Μ στο πλαίσιο επίσημης διμερούς επίσκεψης, αλλά στο περιθώριο της πρώτης συνόδου κορυφής της Ε. Ένωσης με τις χώρες των Δ. Βαλκανίων υπό ένταξη στην Ε. Ένωση, θα τον συνοδεύουν στην επίσκεψη στα αδέρφια του Έλληνες και εκπρόσωποι της Αλβανικής κυβέρνησης, Αλβανοί βουλευτές του κυβερνόντος κόμματος και άλλοι επίσημοι του αλβανικού κράτους. Το μήνυμα ξεκάθαρο. Ο δρόμος της Αθήνας προς την Ε.Ε.Μ στην Αλβανία περνάει από τα Τίρανα με τα οποία, όπως διαμηνύει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, θα λύσουν όλες τις διαφορές μέσω του διεθνούς δικαίου!! Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού θα έχει την εποπτεία των Τιράνων (και αυτό υποδεικνύεται προκλητικά από τους Έλληνες μειονοτικούς εκπροσώπους της Αλβανικής κυβέρνησης.

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Από την άλλη, οι Βορειοηπειρώτες ξέρουν πολύ καλά τι θα πει ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Ότι είναι συγκινημένος, ότι είναι περήφανος που βρίσκεται ανάμεσα σ΄ αυτούς που φυλούν Θερμοπύλες, ότι βρίσκετε στο πλευρό μας, ότι μας σκέφτεται, ότι θα κάνει ό, τι περνάει από το χέρι του για να βελτιώσει τη ζωή μας… ότι θα αποκατασταθεί το επίδομα πρόνοιας, η διαδικασία για τις συντάξεις…! Δε θα πει όμως, πόσες εγγυήσεις υπάρχουν για την υλοποίησή τους….!
Είναι ταυτοχρόνως γνωστό το τι θα πούνε οι δικοί μας…. ΤΙΠΟΤΕ, εκτός από το να εκφράσουν τις «συγκινήσεις» και τις «ευχαριστίες» (δικές τους και εξ ονόματος όλων των Βορειοηπειρωτών !) «για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Μάνα Πατρίδας», το χέρι της οποίας «ένιωθαν μονίμως στις πλάτες τους» !!! Θα βγάλουν να το υποδεχτούν νυφάδες και παιδιά με τις παραδοσιακές στολές, (όπως κάνουν σε κάθε περίπτωση επίσκεψης Αλβανού επισήμου), θα του δωρίσουν φτωχικά δωράκια!

Τι θα του ζητήσουν… όμως;! Το πρόβλημα είναι μεγάλο, διότι σε εδώ τοπικό επίπεδο για την κατάντια αυτή του τόπου μας είναι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των Βοριοηπειρωτών βασικοί υπεύθυνοι και εθνικά ένοχοι. Και σίγουρα θα αποφύγουν να ανοίξουν τέτοιες πληγές με συνένοχουες. Συνεπώς, δε θα θελήσουν «να δυσαρεστήσουν» τον Πρωθυπουργό. Από την άλλη, σωστά πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο αποτελεί κίνδυνο για την καρέκλα τους. Ενώ υπάρχουν και απ΄αυτούς που θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι αυτοί έφεραν τον Πρωθυπουργό στη Μειονότητα και για να δείξουν την ισχύ τους πιέζουν καταστάσεις για να τους επισκεφτεί ο Πρωθυπουργός στο γραφείο τους. Παράλληλα, δηλώνουν ότι κατά τη συνομιλία του Πρωθυπουργού με τα αδέρφια του Βορειοηπειρώτες θα έχουν μαζί τους εκπροσώπους του αλβανικού κυβερνόντος κόμματος στο οποίο ανήκουν!!!
Αυτό αποτελεί εξέλιξη της πραγματικότητας, ότι η Αθήνα δεν αγαπάει Βορειοηπειρώτες με ανάστημα, κύρος, αξιοπρέπεια, με μυαλά και εθνική προσφορά. Τέτοιοι αποτελούν πονοκέφαλο για την Αθήνα και τους εκπροσώπους της και καλύτερα να εξαιρούνται από το δημόσιο βίο των Βορειοηπειρωτών !

ΜΗΠΩΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ Ο ΑΥΘΟΡΜΗΤΙΣΜΟΣ …!!
Μεγάλος ο μπελάς και για κάτι άλλο. Ο πρωθυπουργός δεν δείχνει διατεθειμένος να δει μια σοβαρή αντιπροσωπεία στελεχών του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Οι αναγνωρισμένοι από την Αθήνα «επίσημοι θεσμοί του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού» είναι πρακτικά ανύπαρκτοι. (Ήδη πριν από μήνες ο Πρωθυπουργός για να περάσει τα μηνύματα του προς του Βορειοηπειρώτες επέλεξε αντί των θεσμών, έναν διάσημο τραγουδιστή) Οι σύμβουλοί του, όμως στην Αλβανία επειδή αδυνατούν και δε θέλουν να του προτείνουν μια άλλη δυνατή αντιπροσωπευτική ομάδα ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, αναμασούν τα ίδια υπερκαταναλωμένα άτομα. (Οι δικοί μας παράγοντες από μόνοι τους αδυνατούν να βρουν κοινή γλώσσα για να υποβάλλουν στον Πρωθυπουργό σοβαρά εθνικά θέματα.)
Συνεπώς, κάποιοι δικοί μας (στην αλβανική αντιπολίτευση) θα κατηγορήσουν στον Πρωθυπουργό την κυβέρνηση των Τιράνων για παραβίαση των εθνικών δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της χώρας, επικεφαλής των «ελληνικών μειονοτικών» δήμων, θα διαφωνήσουν με τον τρόπο τους, με τους πρώτους. Έτσι, ο Έλληνας πρωθυπουργός δε θα πάρει τίποτε μαζί του από μας.

Άλλο τόσο, που δε θέλει να πάει τώρα και κόντρα στο Ράμα. Έχει σοβαρά εθνικά θέματα να λύσει μαζί του, όπως την ΑΟΖ με την Αλβανία. (Εδώ φαίνεται ότι ο Ράμα, για λογαριασμό του Ερντογκαν, γνωρίζει καλύτερα από την Αθήνα τι σημαίνει «ελληνικές καλένδες»!). Ταυτοχρόνως ο Ράμα προσωπικά έδωσε εντολή στους τοπικούς υφιστάμενούς του να ετοιμάσουν όλα τα απαιτούμενα χαρτιά για κάποιες επενδύσεις που ενδιαφέρει άμεσα κάποιους στην Αθήνα!! Ως συνήθως θα παρουσιαστούν ως επενδύσεις για τους Βορειοηπειρώτες. Μάλιστα αδιαφορούν για το γεγονός ότι οι Βορειοηπειρώτες γνωρίζουν πολύ καλά περί τίνος πρόκειται. Τους δίδαξε η εμπειρία 30 χρόνων!

1 Δεκεμβρίου 2022

Σχετικά Θέματα

Σχόλια