Είθισται να παραιτούνται

Γράψαμε σε προηγούμενη δημοσίευσή μας πως το προηγούμενο Σάββατο το Εθνικό Συμβούλιο του ΜΕΓΚΑ, μετά από ψηφοφορία, για τον υποψήφιο δήμαρχο Φοινίκης, ανέδειξε πρώτο τον Ηλία Καλυβιώτη κι όχι τον νυν δήμαρχο και πρόεδρο του Κόμματος, Χρήστο Κίτσο.
Μάλιστα δόθηκε στη δημοσιότητα και το σχετικό πρακτικό της συνδιάσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος στη Λιβαδειά.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδος είχαμε ευχαριστήρια δήλωση του Ηλία Καλυβιώτη, που με βάση την ψηφοφορία και πρακτικό αυτής είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Φοινίκης για το κόμμα ΕΕΜΜ-ΜΕΓΚΑ.
Στη συνέχεια υπήρξε και ένα δελτίο τύπου του ΕΕΜΜ-ΜΕΓΚΑ, που ως φαίνεται εκφράζει την πλευρά του κυρίου Κίτσιου και διαφοροποιείται από το πρακτικό της συνδιάσκεψης του Σαββάτου.
Στο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι η ψηφοφορία θα επαναληφθεί ως είθισται σε περιπτώσεις που δεν συγκεντρώνει κάποιος το 50 %

Δυο πράγματα παρατηρεί κανείς σε αυτήν την ιστορία, σε πρώτη ανάγνωση.
Πρώτον, η λειτουργία ενός κόμματος βασίζεται στο καταστατικό του κι όχι σε αυτό που συνήθως γίνεται και είναι ξεκάθαρο πως στο καταστατικό του ΕΕΜΜ δεν γίνεται αναφορά σε επαναληπτική ψηφοφορία. Είθισται ας πούμε σε ένα πανηγύρι να σέρνει τον πρώτο χορό ο παππάς του χωριού - άντε και τον δεύτερο ο δήμαρχος, αλλά, τα κόμματα λειτουργούν με βάση το καταστατικό τους κι όχι τα έθιμα, αλλιώς είναι καφενεία.
Δεύτερο και εξίσου σημαντικό. Είθισται όταν ο πρόεδρος ενός κόμματος αποδοκιμάζεται από ένα κορυφαίο όργανο του κόμματος να παραιτείται. Το Εθνικό Συμβούλιο για το ΜΕΓΚΑ είναι το βασικότερο όργανο του κόμματος. Όταν λοιπόν σε ψηφοφορία - που συνήθως αυτές είναι διαδικαστικού χαρακτήρα και ο πρόεδρος λαμβάνει την συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων - ο κύριος Κίτσος ψηφίζεται από το 25 % των μελών ή από το 35 % επί των παρόντων (για να φαίνεται λίγο καλύτερο), δεν μπορεί να κάνει πως δεν συμβαίνει τίποτα.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια

  1. Το ποιο δικαιο είναι να επαναληφθεί η ψηφοφορία.
    Αν το καταστατικό δεν το αναφέρει υπάρχει πρόβλημα με αυτό.
    Όποτε μήπως θα πρέπει να αλλάξετε το καταστατικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών