Αλβανία: Καταγγελία για εξαγορά ψήφων με χρήματα της κοινωνικής πρόνοιας

Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Oerd Bylykbashi κατήγγειλε το σχέδιο αγοράς ψήφων με χρήματα κοινωνικής βοήθειας από τον Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Vaut de Deja.

Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος έκανε δήλωση από το γαλάζιο στρατηγείο όπου ανέφερε ότι ο δήμος έχει εντάξει στο πρόγραμμα κατάρτισης με οικονομική ενίσχυση πάνω από 100 οικογένειες χωρίς να είναι δικαιούχοι και ως αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας, άλλες οικογένειες που έχουν ανάγκη, έμειναν χωρίς κοινωνική βοήθεια.

ΠΛΗΡΗΣ ΔΗΛΩΣΗ OERD BYLYKBASH:

Αγαπητοί Πολίτες,
Σήμερα καταγγέλλουμε δημόσια το σχέδιο αγοράς ψήφων με χρήματα κοινωνικής βοήθειας από τον Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Vau de Deja.

Όπως είναι γνωστό, μια φτωχή οικογένεια για να επωφεληθεί από οικονομική βοήθεια πρέπει να υποβάλει αίτηση στο εθνικό πρόγραμμα βαθμών. Στη συνέχεια οι περιφερειακές διευθύνσεις κάνουν την επιλογή σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζει το VKM 597. Οι οικογένειες που παραμένουν εκτός συστήματος μοριοδότησης μπορούν να ενταχθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο στο καθεστώς οικονομικής βοήθειας μέσω του ταμείου 6%.

Τι έγινε όμως στον δήμο Vau Deja;
Με την υπ’ αριθμ. 1 της 26ης Ιανουαρίου 2022, το Δημοτικό Συμβούλιο του Vau Dejës ενέκρινε τα κριτήρια αντιμετώπισης με οικονομική ενίσχυση μέσω του ταμείου 6%, οικογενειών που δεν έχουν δηλωθεί δικαιούχοι στο εθνικό σύστημα μοριοδότησης.
Απαραίτητα λοιπόν, οι οικογένειες που θα αντιμετώπιζαν οικονομική ενίσχυση από τον Δήμο, θα έπρεπε να είναι μεταξύ των οικογενειών που είχαν κάνει αίτηση στο σύστημα μοριοδότησης και δεν είχαν κηρυχθεί δικαιούχοι. VKM αρ. 597, προχωρά ακόμη παραπέρα, καθορίζοντας ότι οι οικογένειες αυτές πρέπει να έχουν κάνει αίτηση τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ο νόμος και το καταστατικό έχουν ορίσει δύο προϋποθέσεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται με οικονομική βοήθεια από τον Δήμο: πρώτον, οικογένειες που έχουν κάνει αίτηση, αλλά δεν έχουν κηρυχθεί δικαιούχοι του εθνικού σχήματος. και δεύτερον, οικογένειες που έχουν κάνει αίτηση τους τελευταίους τρεις μήνες. Αυτό δεν συνέβη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Vau Deja, ενεργώντας κατά κατάφωρη παραβίαση του νόμου.
Από την πλευρά μας, όλες οι αποφάσεις της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Κρατικής Κοινωνικής Υπηρεσίας της Σκόδρας κατά το 2022 έχουν διαχειριστεί και επαληθευτεί, προκύπτουν από τις οικογένειες του δήμου Vau Dejës που έχουν υποβάλει αίτηση στο εθνικό πρόγραμμα, αλλά δεν έχουν δηλωθεί δικαιούχοι. .

Στη συνέχεια, διαχειριστήκαμε και επαληθεύσαμε όλες τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Vau Dejës κατά το έτος 2022. Από το οποίο διαπιστώσαμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Vau Dejës, με πρόταση των κοινωνικών υπαλλήλων, ενέταξε στο θεραπευτικό σχήμα με οικονομική ενίσχυση πάνω από 100 οικογένειες χωρίς να είναι αιτούντες στο εθνικό σύστημα μοριοδότησης ούτε τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ποιες είναι αυτές οι ωφελούμενες οικογένειες; Όλα σχετίζονται με την ηγεσία και τις μαχητικές δομές του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Έτσι, για να επιβραβεύσει τους ανθρώπους τους, το Δημοτικό Συμβούλιο παραβιάζει κατάφωρα το νόμο. Υπάρχουν μάλιστα μερικοί από αυτούς των οποίων οι οικογένειες ζουν εκτός της Δημοκρατίας της Αλβανίας, που απασχολούνται στη διοίκηση του δήμου ή είναι μέλη οικογενειών των χωρικών.

Δεν πληρούν κανένα νόμιμο κριτήριο, παρά μόνο ότι είναι πατρωνιές του Σοσιαλιστικού Κόμματος

Άλλα γεγονότα κάνουν ακόμη πιο κραυγαλέα την ανομία και την αναισθησία αυτών των ανθρώπων. Η Νομάρχης της Επαρχίας Σκόδρας, Majlinda Angoni, η οποία θα έπρεπε να είναι η εγγυήτρια της νομιμότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει συμφωνήσει σε όλες τις περιπτώσεις για την έγκριση αυτών των πράξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αυτό το σχέδιο, που περιλαμβάνει τους διαχειριστές, τον δήμαρχο και τον γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Vau Deja και τον Νομάρχη της Περιφέρειας Σκόδρα, έχει μόνο έναν στόχο, μέσω της χρήσης δημόσιων πόρων, να εξαγοράσει τις ψήφους των οικογενειών και των πολιτών τον Μάιο. 14 εκλογές.

Ποιος είναι όμως υπεύθυνος για τον έλεγχο των κρατικών θεσμών ώστε να μην διαπράττουν τέτοιες καταχρήσεις σε βάρος των πολιτών; VKM αρ. 512/2006 ορίζει πολύ ξεκάθαρα ότι το έργο αυτό έχει η Επιθεώρηση Οικονομικής Βοήθειας, του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας.
Όμως τόσο η Επιθεώρηση όσο και το Υπουργείο φαίνεται ότι έκλεισαν τα μάτια σε αυτή την υπόθεση, καθιστώντας συνεργοί σε μια κατάφωρη παράβαση του νόμου.

Το σχέδιο αυτό αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για τους θεσμούς της δικαιοσύνης, οι οποίοι πρέπει να τιμωρήσουν τους υπευθύνους για αυτή την κατάχρηση οικονομικής βοήθειας για τον δήμο Vau Deja, ξεκινώντας από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας μέχρι τους υπαλλήλους της οικονομικής βοήθειας του ο Δήμος Vau Deja, του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και περιφερειακές δομές όπως οι Κοινωνικές Υπηρεσίες και η Νομαρχία Σκόδρας.
Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει αυτήν την εγκληματική ενέργεια, η οποία γίνεται ακόμη πιο σοβαρή από το γεγονός ότι αφαιρείται οικονομική βοήθεια από οικογένειες που έχουν ανάγκη για να μεταβιβαστεί στους οπαδούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το Δημοκρατικό Κόμμα ενθαρρύνει όλους τους κατοίκους να φέρουν καταγγελίες και καταχρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια