Δεν είμαστε ούτε απόγονοι κολίγων ούτε θύματα των Μεγάλων Δυνάμεων

Αν το 1821 συμβολίζει την απαρχή της ανάστασης του γένους, μετά από 400 χρόνια δουλείας υπό τον τουρκικό ζυγό, το 1912 συμβολίζει την ολοκλήρωση (μεν) της ανάστασης, αλλά και τον ανεπίτρεπτο και αδικαιολόγητο τεμαχισμό μέρους της Επικράτειάς του, κατά τρόπο το μεγαλύτερο κομμάτι του τεμαχισμού να δοθεί ως «προίκα» σε διπλανό κράτος, το οποίο (έστω και αν αναμένονταν) θα γίνονταν πιστός σύμμαχος στα σχέδια του (υποτιθέμενου) μεγαλοϊδεατισμού. Αυτό επιχείρησε να αποδείξει ο Τηλέμαχος Λαχανάς, στο νέο βιβλίο του, «ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ», που μόλις κυκλοφόρησε από το βιβλιοπωλείο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ Ερμού 61, 54623-Θεσαλονίκη, με την ευγενική χορηγία της ΣΦΕΒΑ.

Ο Τηλέμαχος, μαζί με το περιεχόμενο του προηγούμενου βιβλίου του, «ΕΛΛΑΔΑ! ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ-ΤΩΝ ΑΝΩ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1821», για πολλοστή φορά επιχειρεί να μας υπενθυμίσει ότι δεν ήμαστε ούτε απόγονοι κολίγων, όπως μας δίδασκαν (και συνεχίζουν) οι Αλβανοί, στα δικά τους σχολικά εγχειρίδια, ούτε θύματα των «Μεγάλων Δυνάμεων», όπως μας έχει καταχωρίσει στην ιστορία της η επίσημη Ελλάδα!

…Δεν εξαρτάται από μένα η αλλαγή «status quo» και ούτε είναι αυτοσκοπός του πονήματος στις συνθήκες που επιβιώνουμε σήμερα, αναφέρει ο Τηλέμαχος! Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όμως, ότι μαθαίνοντας την αλήθεια θα απαλλαγούμε από τα «σλόγκαν», καθώς εδώ και 110 χρόνια η ιστορία μας εμπαίζει. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε από την επίσημη Ελλάδα περί του Βορειοηπειρωτικού να ανασκευάσει την ιστορία της, ώστε για όσους παραμένουν στην ιδιαίτερη πατρίδα και για όσους μετοικίσαμε στην Ελλάδα, να έχουμε γνώση για το ποιες θα είναι οι σχέσεις με την Αλβανία και ποιες με την Ελλάδα, καθώς και οι υποχρεώσεις τους απέναντί μας, ώστε να τους υποδείξουμε να αλλάξουν στρατηγική. Αλλιώς πως μπορούμε να ευημερήσουμε στα πάτρια εδάφη, εν αρμονία και ειρήνη με τους Αλβανούς και πως στην Ελλάδα, όταν οι μεν μας θεωρούν ως «γλωσσική μειονότητα» και οι δε, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, ως «αλλοδαπούς» ή «Αλβανούς»; 
Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι, δεν είναι δυνατόν μετά από 110 χρόνια εμπαιγμών να συνεχίζουμε να μετρούμε θύματα, όπως τους αείμνηστους Αριστοτέλη Γκούμα και Κωνσταντίνο Κατσίφα, μη υπολογίζοντας τις χιλιάδες θυμάτων που θυσιάστηκαν επί δικτατορίας και προ δικτατορίας, για τα ίδια πιστεύω. Αυτά εν ολίγοις γιατί τα στοιχεία και οι αξιώσεις στο περιεχόμενο του πονήματος (αν και χωρίς υπερβολές) είναι τόσο στοιχειώδη, όπου κανείς άλλος δεν επρόκειτο να προσπαθήσει. Εντούτοις πιστεύει ότι ήρθε η ώρα η πολιτική και η τοπική μας εκπροσώπηση, επίσης η διανοητική μας εκπροσώπηση, έχουν χρέος να αποχτήσουν το βιβλίο από το εν λόγω βιβλιοπωλείο, βάση του περιεχόμενου του οποίου όλοι οφείλουν να αναλάβουν και τις ευθύνες τους!

Απρόσμενος αναγνώστης! 
9/7/2023

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια