Ποιόν εκπροσωπεί ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο;!

Γράφει ο Παναγιώτης Μπάρκας

Ι. ΤΟ Δ. ΣΩΜΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΩΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.
Στις 10 Οκτωβρίου στη Λειβαδιά δήμου Φοινικαίων πραγματοποιήθηκε «ημερίδα» με θέμα τη “διερεύνηση των αναπτυξιακών προοπτικών στις περιοχές της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και του νότου της Αλβανίας, στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας την ΕΈ». Ήταν η δεύτερη μετά από εκείνη που οργανώθηκε στις 8 Αυγούστου τρέχοντος στο δήμο Δρόπολης και Πωγωνίου. Για τη συμμετοχή των παραβρισκόμενων φρόντισε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο και προσωπικά ο επικεφαλής του.
Το περιεχόμενο των εγγράφων από τις δύο ημερίδες μαρτυρεί ότι πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά εμφανίζει υποστηρικτή και συνδιοργανωτή το Γενικό Προξενείο και την Πρεσβεία. Ο στόχος ασαφής. Θυμίζει πάντως επαναλαμβανόμενες καταστάσεις μετά το 1991. Δεκάδες παρόμοιες «πρωτοβουλίες» με τον ίδιο σχεδόν στόχο. «Τη διερεύνηση των προβλημάτων και τον ορισμό της προοπτικής του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού». Τουλάχιστον 5-6 εκθέσεις διαθέτω στο αρχείο μου. Αρκετές απαίτησαν δήθεν και οι επίσημες ελληνικές αρχές.

Προέκυψαν όλες αποτυχημένες για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και απίστευτα κερδοφόρες για τους εμπνευστές τους. Απίστευτο όμως να εμφανίζονται ακόμα παρόμοιοι γραβατομένοι, στο όνομα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παρόμοια φούμαρα. Με τις μεγαλοστομίες τους επιχειρούν πλύση εγκεφάλου σε Βορειοηπειρώτες . Εντούτοις, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αντιτίθεται στην τωρινή πολιτική της Αθήνας προς τα Τίρανα, αλλά από την άλλη έχει τη στήριξη των ελληνικών διπλωματικών αρχών στην Αλβανία.

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:
1. Επαναλαμβάνουμε ότι κατά την επίσημη ανακοίνωση η συγκεκριμένη ημερίδα, όπως και η προηγούμενη του Αυγούστου, οργανώθηκε με την άμεση στήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο. Συμβαίνει έτσι όταν δεν φαίνεται ποιος είναι ο επίσημος οργανωτικός φορέας, αλλά επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία. Και όπως οι άλλες 30 χρόνια στη σειρά έχει στόχο την «επεξεργασία μίας έκθεσης που θα καταγράφει αναπτυξιακές ελλείψεις των περιοχών όπου διαβιεί η Ελληνική Εθνική Μειονότητα και θα προτείνει σχετικές λύσεις για την αντιμετώπισή τους». Ακούει στο όνομα κάποιου κ. Γιαννή Ν, στελέχους σε κάποια γενική διεύθυνση διεθνούς ετερότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά που εμφανίζεται ως επικεφαλής της. Το Γενικό Προξενείο και ο Γενικός Πρόξενος εμφανίζεται ως ο διοργανωτής, ο οποίος όμως, δεν λαμβάνει επίσημη θέση, ούτε εξηγεί περί τίνος συγκεκριμένα πρόκειται. Κρύβεται στη διπλωματία της ευρωπαϊκής ορολογίας κάνοντας κατάχρηση του αξιώματος.

2. Η έλλειψη στόχων και ιδιαίτερα ανταποκρινόμενων στα πραγματικά αιτήματα και ανάγκες της Ε.Ε. Μειονότητας, κάνουν περισσότερο αδιευκρίνιστους και αδικαιολόγητους τους λόγους στήριξης από μέρους των διπλωματικών αρχών.

3. Η ημερίδα έλαβε χώρα σε αντίθεση με την επίσημη πολιτική της Αθήνας όσον αφορά τις σχέσεις με την Αλβανία. Η Αθήνα ανακοίνωσε σε όλα τα μήκη και πλάτη τη δυσμενή για την Αλβανία ενταξιακή πορεία προς την Ε Ένωση, μετά από τη φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας. Μάλιστα, έλαβε χώρα την ίδια μέρα με μια ακόμη δικαστική απόφαση που δεν επιτρέπει τον φυλακισμένο δήμαρχο Χιμάρας να ορκιστεί και να αναλάβει τα δημαρχικά καθήκοντά του. Κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Αθήνα.

4. Από την άλλη, να θυμίσουμε ότι τον Αύγουστο, ο ίδιος Γενικός Πρόξενος, κ. Σαχαρίδης, στο όνομα της Ελλάδας, καλούσε τους Έλληνες να χαμηλώσουν τους γιορτινούς τόνους των εκδηλώσεών τους, διότι δεν συμβάδιζαν με το κλίμα φυλάκισης του δημάρχου της Χιμάρας και ούτε με τις θέσεις της Αθήνας στις σχέσεις με τα Τίρανα. (Ταυτόχρονα διαπιστώνονταν ξεκάθαρα ότι αξιοποιούνταν το κλίμα αυτό για να δικαιολογηθούν οι αποτυχίες στις υπερκοστολογημένες πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργάνωνε στο χώρο της Ε.Ε.Μ το ελληνικό Δ. Σώμα)

5. Η πρωτοβουλία είναι ιδιωτική. Ασφαλώς δεν δικαιούμαστε να επικρίνουμε καμιά ιδιωτική πρωτοβουλία, ειδικά όταν δηλώνουν αγαθές προθέσεις. Όμως, όπως αναφέραμε, μοιάζει με τις εκατοντάδες απατηλές προτάσεις και πρωτοβουλίες των 30 προηγούμενων χρόνων. Συνεπώς, τροφοδοτεί περισσότερο την απογοήτευση των Ελλήνων. Ειδικά όταν έχει τη στήριξη των επίσημων εκπροσώπων της Ελλάδας. Από την άλλη, η πραγματικότητα αυτή αναιρεί το όποιο επιχείρημα στήριξης από μέρος του Δ. Σώματος. Διότι δείχνει ότι και μετά από τριάντα χρόνια παραμένει εγκλωβισμένο στην καταχραστική και μη προσοδοφόρα για τον Ελληνισμό πεπατημένη, η οποία πεπατημένη θυμίζει και μεγάλες αμαρτίες.

6. Τότε προκύπτει το ερώτημα. Ποια είναι τα κίνητρα στήριξης του Γενικού Προξένου μιας τέτοιας πρωτοβουλίας με δοκιμασμένα αρνητικά αποτελέσματα. Τόσο το χειρότερο όταν αντιβαίνει και την δηλωμένη επίσημη πολιτική της Αθήνας;! Με πιο δικαίωμα ο κ. Σαχαρίδης, στο όνομα του θεσμού που εκπροσωπεί, καλεί παράγοντες της Ε.Ε.Μ και Αλβανούς για να μετάσχουν σε «ημερίδες» που ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπούν, ούτε την Αθήνα εκφράζουν, ούτε τα συμφέροντα των Βορειοηπειρωτών;!

ΙΙ. Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝ. ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ;!
Την προηγούμενη βδομάδα στις 02.10.2023 στο Παν. Αργυροκάστρου πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους. Παρευρέθηκε και ο Γ. Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Δ. Σαχαρίδης. Δεν τον προσφώνησε κανείς. Δεν χαιρέτισε στην τελετή παρά το γεγονός ότι εκεί υπάρχει δραστήριο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών, παρά το ότι το Παν. Αργυρόκαστρου αποτελεί το ίδρυμα με πολλαπλές σχέσεις με ελληνικά πανεπιστήμια και έχει ιδιαίτερη σημασία για τα ελληνικά ενδιαφέροντα στην περιοχή.
Εκείνο που προκάλεσε το ενδιαφέρον των παραβρισκόμενων στην τελετή ήταν η εμφάνιση του Γενικού Προξένου που καμιά σχέση δεν είχε με την τελετή και το αξίωμα που εκπροσωπεί.

Ο Γενικός πρόξενος της Ελλάδας έφυγε από την τελευτή σαν κλέφτης. Ενώ, για δεύτερη χρονιά κατά σειρά δεν επισκέφτηκε το Τμήμα των Ελληνικών. Δεν έδειξε για το ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα για τον Ελληνισμό της Αλβανίας, κανένα έστω και τυπικό ενδιαφέρον, για τους φοιτητές, τους καθηγητές, την προοπτική, τις ανάγκες. Εντούτοις είναι γενικότερα γνωστές η στάση και οι πράξεις του έναντί του Τμήματος. Θέλει να επιβάλλεται αυταρχικά, παρεμποδίζει με το έτσι θέλω χρηματοδοτήσεις για έργα του Τμήματος που αφορούν την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στην Αλβανία, δυναμιτίζει τις σχέσεις του Τμήματος (στο πλαίσιο του παν Αργυροκάστρου) με τα ελληνικά πανεπιστήμια, όταν ο ρόλος του Τμήματος προς την κατεύθυνση αυτή είναι αναντικατάστατος και αδιαμφισβήτητος.

12 Οκτωβρίου 2023
facebook.com/panibar2011

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια