Οι ΗΠΑ υποχωρούν και θέλουν να συμπαρασύρουν στην κατηφόρα τους πάντες (vid)

Καλεσμένος του Δημήτρη Λιάτσου, ο ιστορικός, δημοσιογράφος και μελετητής Ανατολικών Σπουδών, Τουράλ Κερίμοφ. Συζητούν για τις σεισμικές διεργασίες που συντελούνται διεθνώς για τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας ισορροπίας δυνάμεων, στο φόντο της νέας έκρηξης στη Μέση Ανατολή.

- Δύο είναι οι κύριες εικόνες τις τελευταίες ημέρες: Από τη μια, οι πρόεδροι Κίνας - Ρωσίας, στο Πεκίνο, για τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών που συμμετέχουν στην κινεζική πρωτοβουλία «Ενας δρόμος, μια ζώνη» (Belt and Road Initiative). Από την άλλη, οι βομβαρδισμοί στη Γάζα και η συνάντηση Μπάιντεν - Νετανιάχου στο Ισραήλ.
- Συντελείται παγκόσμιος μετασχηματισμός. Δύο είναι οι κυρίαρχες τάσεις. Είναι πόλεμος δύο συστημάτων. Του παλιού που θέλει να διατηρήσει το «προνόμιο» της παγκόσμιας ηγεμονίας του και του νέου που έρχεται για να το αντικαταστήσει και να κτίσει ένα νέο, δίκαιο παγκόσμιο περιβάλλον.
- Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους απομονώνονται από τον «παγκόσμιο Νότο», όπως πλέον σήμερα ονομάζεται ο αναπτυσσόμενος κόσμος, ή παλαιότερα ο «τρίτος κόσμος».
Το παλαιό ευρω-ατλαντικό σύστημα καλείται να απαντήσει: Θα απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο και τις διεργασίες που συντελούνται ή θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του; 
Αυτό αφορά πρωτίστως την Ευρώπη. Πόσο μάλλον αφού η Ευρώπη δεν είναι μόνο η ΕΕ. Γεωγραφικά είναι πολύ ευρύτερος χώρος, που τα σύνορά της είναι κατά πολύ μεγαλύτερα αυτών της ΕΕ.
- Επειδή οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους χάνουν την ηγεμονία, θα προκαλέσουν ολοένα περισσότερες αναταραχές στον πλανήτη. Οι ΗΠΑ υποχωρούν και θέλουν να συμπαρασύρουν στην κατηφόρα τους πάντες.
- Δύο διαφορετικές τάσεις στο Παλαιστινιακό: Ο Μπάιντεν μιλάει μόνο για τα όπλα και τη στρατιωτική βοήθεια που στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ και για το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».
Αντίθετα, Πούτιν και Σι ομιλούν για εκεχειρία, για ανθρωπιστική καταστροφή και υπογραμμίζουν ότι πρέπει να λυθεί το Παλαιστινιακό στη βάση των τριών αποφάσεων του ΟΗΕ για τη δημιουργία δύο κρατών, στα σύνορα του '67, με το παλαιστινιακό κράτος να έχει πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
- Πράγματι, εκτυλίχθηκαν φρικτά γεγονότα με τις δολοφονίες αμάχων Ισραηλινών από τη Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023, που όλος ο πολιτισμένος κόσμος, σε Ανατολή και Δύση, τα καταδικάζει (και όχι μόνο η Δύση, όπως θέλει να διαφημίζει), αλλά δεν είναι αυτή η ουσία και η ιστορία της αραβο-ισραηλινής διένεξης. Είναι η μη επίλυση του Παλαιστινιακού.
- Δεν χωράνε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν μπορεί η Δύση μονομερώς να κλίνει υπέρ του Ισραήλ και να αγνοεί το δίκαιο αίτημα των Παλαιστινίων για πατρίδα.
Δεν είναι δυνατόν να δηλώνουν στη Δύση ότι είναι υπέρ της Ουκρανίας και κατά της - δήθεν - ιμπεριαλιστικής Ρωσίας, και την ίδια ώρα στο Παλαιστινιακό, να είναι μονομερώς υπέρ του Ισραήλ και
κατά των Παλαιστινίων.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών