Κατασκευή αεροδρομίου στο Αργυρόκαστρο

Τα νέα για την κατασκευή του αεροδρομίου του Αργυροκάστρου χαιρετίστηκαν από τις τοπικές επιχειρήσεις, τους κατοίκους και την τοπική αυτοδιοίκηση ως μια σύγχρονη επένδυση, που δίνει ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής, κυρίως του τουρισμού και των επιχειρήσεων συνολικά.
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μαξίμ Χότζα, μεταφράζει αυτή την απόφαση σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά κυρίως στον τουριστικό αντίκτυπο που θα έχει για τη νότια περιοχή.

Η ανάγκη για ένα αεροδρόμιο στο Αργυρόκαστρο ήταν ένα μακροχρόνιο αίτημα των τοπικών αρχών, αλλά και το κίνητρο του «Φόρουμ των διανοουμένων του Αργυροκάστρου και λάτρεις της πέτρινης πόλης, γνωστής και ως πρωτεύουσας του αλβανικού τουρισμού.
Ο Llambi Margariti, λέει ότι αυτή η απόφαση είναι το ωραιότερο δώρο που έκανε η αλβανική κυβέρνηση στους κατοίκους του Αργυροκάστρου αυτή τη νέα χρονιά, η οποία ξεκινά με μια τόσο μεγάλη και σύγχρονη επένδυση όπως θα είναι το αεροδρόμιο.

Το αεροδρόμιο του Αργυροκάστρου θα είναι το τέταρτο στο δίκτυο των αλβανικών αεροδρομίων που θα έχει πτητική πρόσβαση σε διεθνείς γραμμές μαζί με αυτές του Ρίνας, του Κούκες και της Αυλώνας.
Η γεωγραφική θέση, η εγγύτητα με τα ελληνικά σύνορα, τη θάλασσα και το Εθνικό Πάρκο της Βιώσας (Αώου), θα είναι πλέον πιο κοντά στην πόλη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Αργυροκάστρου.

Να θυμίσουμε ότι αρχικά το αεροδρόμιο είχε σχεδιαστεί να κατασκευαστεί στο χωριό Βρυώνι, του Δήμου Φοινικαίων, στην είσοδο των Αγίων Σαράντα, κατά μήκος του οδικού άξονα Αργυρόκαστρο - Άγιοι Σαράντα.
Το μήκος του διαδρόμου θα ήταν 2.200 μέτρα, ενώ θα μπορούσε να μεταφέρει 150.000 επιβάτες τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, με απώτερο στόχο να μετέφερε 700 χιλιάδες επιβάτες ετησίως σε δέκα χρόνια.

Το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας είχε ανοίξει τη διαδικασία υποβολής προσφορών στα μέσα καλοκαιριού του 2021, ενώ, το κόστος κατασκευής του υπολογίζονταν στα 37 εκατομμύρια ευρώ, με την εταιρεία που θα είχε ανακηρυχθεί νικήτρια στο διαγωνισμό να το εκμεταλλεύονταν οικονομικά για 35 έτη.
Τελικώς ο διαγωνισμός ακυρώθηκε οριστικά μετά από τις επανειλημμένες προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτών.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια