Celibashi: Να γίνουν άμεσα οι αλλαγές στον εκλογικό κώδικα

Ο Επίτροπος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Ilirian Celibashi, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις εκλογές της 14ης Μαΐου 2023, δίνοντας στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία για τη συμμετοχή σε αυτές.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΚΕΕ, η συνολική συμμετοχή στις εκλογές αυτές ήταν 38,24%, ενώ σε αυτές του 2021 η συνολική συμμετοχή ήταν 46,32%.
Ο δήμος με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ψηφοφορία ήταν αυτός του Fushë Arrëzi με 52,8%, ενώ ο δήμος με τη χαμηλότερη συμμετοχή ήταν ο Αυλώνας με 24,7%.

Ερωτηθείς για την Εκλογική Μεταρρύθμιση και εάν η καθυστέρηση στη διεξαγωγή αυτής της μεταρρύθμισης επηρεάζει τις επόμενες εκλογές, ο Celibashi ανέφερε ότι «εάν πρέπει να κάνουμε αλλαγές στον εκλογικό νόμο, θα πρέπει να έχουν ημερομηνία το αργότερο 1 έτος ή στην πιο ακραία περίπτωση 6 μήνες πριν την ημέρα των εκλογών».
«Αν παραμείνει αυτός ο εκλογικός κώδικας που είναι σε ισχύ, φυσικά θα γίνουν οι εκλογές. Δεν ξέρω τι αντίκτυπο θα έχει όσον αφορά το τεχνικό πρότυπο της διοργάνωσης των επόμενων εκλογών, αλλά φαίνεται ότι τόσο ο πολιτικός όσο και ο θεσμικός παράγοντας έχουν αποδεχθεί την ανάγκη να γίνουν αλλαγές στον εκλογικό κώδικα, τουλάχιστον σε ορισμένες πτυχές αυτού. Καλό θα ήταν τα πολιτικά κόμματα, η κυβερνητική πλειοψηφία και η αντιπολίτευση να δεσμευτούν να εφαρμόσουν αυτές τις αλλαγές το συντομότερο δυνατό».

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια