Γιατί έφυγαν οι γηγενείς Έλληνες από τους Αγίους Σαράντα;

Γράφει ο Τηλέμαχος Λαχανάς

ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΡΑΜΙΖ ΑΛΙΑ!

Τα λεγόμενά μου στην ανάρτηση που διαβάζει ο αναγνώστης, έχουν μεν σχέση με το βιβλίο «ΟΜΟΝΟΙΑΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1991-2021» που εξέδωσε τελευταία ο συγγραφέας και για πολλά χρόνια Γενικός Γραμματέας του Προεδρείου της οργάνωσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος, αλλά όχι ως κατηγορώ. Απεναντίας τον συγχαίρω γιατί προσέφερε στην σημερινή ηγεσία και σε όσους παρελαύνουν ως ηγέτες (εν τη ζωή και αείδιμοι), Προεδρείο, Παραρτήματα, Κ.Ε.Α.Δ., Βουλευτές, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υπουργούς, Υφυπουργούς, Πρόξενους κ.λ.π., επαίνους που απολαμβάνουν μεν τιμές και εκτιμήσεις, αλλά κάπως μπερδεύει μια παροιμία που λέει ότι «η εγχείριση πέτυχε, αλλά ο ασθενής πέθανε» και θα εξηγήσω γιατί. Καθώς επιβεβλημένο στέλεχος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ της πόλης των Αγίων Σαράντα, στην οποία ο αριθμός των Ελλήνων ξεπερνούσε τις 8.000 χιλιάδες, επίσης σεβάσμιος σχεδόν σε όλη την δική μας διανόηση (στην πόλη και στην Επαρχία), μάλιστα και σε μέρος της αλβανικής διανόησης, εκφράζω κάποιους ενδοιασμούς, για τους οποίους (κατ’ εμέ) δεν υπάρχουν περιθώρια προς αμφισβήτηση και εξηγούμαι:

Έχω υπόψη μου ολόκληρη την ομιλία του αείμνηστου πρόεδρου της Αλβανίας R. Alia στους συνεργάτες του, τον Οκτώβρη του 1989, με θέμα τον εκδημοκρατισμό της Αλβανίας. Ομιλία που αναφέρει και ο κ. Παπαχρήστος, αλλά με επιλεγμένες φράσεις.

Τι οδηγίες δίνει ο R. Alia στους συνεργάτες του πολιτικού του γραφείου;
«Το δικό μας σύστημα έχει χρεοκοπήσει απέναντι του καπιταλιστικού, γι’ αυτό εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να αλλάξουμε στρατηγία. Αυτή η στρατηγία θα αποσκοπήσει σε δύο κατευθύνσεις:
1. Στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και
2. Στη δημιουργία του πολιτικού πλουραλισμού.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κάτι μέσα μας και μπορεί να γίνει κατάχρηση με αυτά μέχρι ενός σημείου, αλλά ο πολιτικός πλουραλισμός θα γίνει οπωσδήποτε.
  • Θα τους υποκινήσουμε (προτρέψουμε) να δημιουργηθούν κόμματα όσα θέλουν, αριστερά, δεξιά και κεντρώα κόμματα, αλλά οπωσδήποτε αυτά θα πρέπει να ελέγχονται και να διευθύνονται από μας, τα προγράμματα θεμελίωσης αυτών των κομμάτων θα τα συντάξουμε εμείς.
  • Επικεφαλής αυτών θα πρέπει να είναι άνθρωποι που θα υποστηρίζουν τη στρατηγία μας. Το κόμμα που θα πάρει την εξουσία θα βρίζει τον κομμουνισμό στις βασικές αρχές, ούτως ώστε εμείς να κερδίσουμε τη συμπάθεια της Δύσης και των αντικομουνιστών.
  • Αυτοί που είναι στις φυλακές, οι πολιτικά καταδικασμένοι και καταδιωγμένοι θα πουν για μας. Εμάς μας ενδιαφέρει το ηθικό χαρτί τους, θα τους πλησιάσουμε και θα τους δώσουμε ασήμαντες δουλειές, αλλά ποτέ δεν θα τους αφήσουμε να πάρουν την εξουσία, διότι μόλις πάρουν την εξουσία αρχίζουν την εκδίκηση. Οπότε εμείς γινόμαστε υπηρέτες τους.
  • Κατά την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να δώσουμε στους φυλακισμένους αποζημιώσεις σε χρήματα και άνετη στέγαση, σε ότι τους κατασχέσαμε και απαλλοτριώσαμε. Θα τους δώσουμε από ένα χαρτί στο χέρι, ότι τους αναγνωρίζεται η ιδιοκτησία. Ποτέ, όμως, δεν θα τους τη δώσουμε. Με διάφορα τεχνάσματα θα τους κάνουμε να εμπλακούν ο ένας με τον άλλο και να περάσουν στα δικαστήρια, όπου θα εφαρμοστεί η τροχό-περιστροφή. Από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο στο δευτεροβάθμιο και για τεχνικούς λόγους πάλι στο πρωτοβάθμιο, για επανάληψη δίκης. Αυτοί είναι ηλικιωμένοι και δύναμη δεν έχουν, θα πρέπει όμως να κάνουμε μεγάλη προσοχή με τα παιδιά τους. Οπότε δίνοντας τους από ένα διαβατήριο και με λίγη πίεση, τους διώχνουμε έξω.
  • Αυτοί που θα αντισταθούν και θα επιμείνουν, θα θλιβούν, θα πονέσουν. Όλη η περιουσία ανήκει σ’ εμάς, διότι εμείς την κάναμε. Το υλικό που μου εστάλη από τον Γκορμπατσόφ, έχω δυο χρόνια που το μελετώ. Αυτοί εκεί έχουν προχωρήσει πολύ, είστε ενήμεροι γι’ αυτό. Εμείς έχουμε στελέχη για επτά κεντρικές επιτροπές και δεν πρέπει να φοβόμαστε. Έχουμε τη μελέτη και την πλατφόρμα (ανάβαθρο) έτοιμη για εφαρμογή. Θα υπάρχουν πολλοί διανοούμενοι που θα αντισταθούν, αυτών δεν θα τους δώσουμε δουλειά. Μια ανησυχία μπορεί να δημιουργήσουν οι διανοούμενοι συνταξιούχοι. Αυτών θα τους προσφέρουμε τη δημιουργία του συλλόγου των παλαίμαχων του πολέμου και της δουλειάς, θα τους δώσουμε μια μικρή σύνταξη και θα τους κάνουμε το κέφι.
  • Όσον αφορά την Μειονότητα ήσαστε ενήμεροι. Πάντως προσοχή, προσοχή και πάλι προσοχή. Το Κόσοβο είναι στα πρόθυρα της ανακήρυξης του συντάγματος, ας κάνουν ότι θέλουν, εμείς έχουμε τη δική μας πλατφόρμα. Οτιδήποτε το έχουμε προγραμματίσει, τη στρατηγία την έχετε όλοι σας ξεκάθαρη και έχουμε προσδιορίσει τις οδούς για το σκοπό της αποστολής μας. Υπό μιας εξτρεμιστικής προπαγάνδας ενάντια του Κομμουνισμού και με κάποιες μικρές τιμωρίες της ανώτατης κομμουνιστικής νομενκλατούρας, εμείς οι κομμουνιστές μεταρρυθμιστές, θα εφαρμόσουμε τη δική μας στρατηγία στην οικονομία, έτσι που οι καπιταλιστές και οι ιδιοκτήτες του μέλλοντος σε μια σοσιαλιστική χώρα να είμαστε εμείς, οι άνθρωποι μας. Με αυτή τη στρατηγία σε 8 ώρες έως 12 χρόνια θα έχουμε την πρώην κομμουνιστική τάξη σε καπιταλιστική τάξη».
Ο κ. Παπαχρήστος αποκλείει το ενδεχόμενο να συνέβη το ίδιο και στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα; Καθώς η στρατηγία Alia εφαρμόστηκε κατά γράμμα και δεν χρειάζονται διευκρινίσεις, εκτός αν επιθυμεί να συνεχίσουμε τον διάλογο.
Δεν αμφισβητώ τις επαφές των δικών μας αιρετών με επισκέψεις σε «Παγκόσμιους Οργανισμούς» και όλες τις διαμαρτυρίες που εστάλησαν εκ μέρους τους. Αλλά μέσα από τον γυάλινο Πύργο τους και χωρίς αντίκρισμα στις περιοχές μας, όπου ενώ τα δυο πρώτα χρόνια οι συμπατριώτες μας στην Επαρχία και στις πόλεις, μεθυσμένοι από το «επιτέλους» έδωσαν φτερά και στην ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και εν συνεχεία στο ΚΕΑΔ, ως το φάντασμα που καπέλωσε την ΟΜΟΝΟΙΑ και αναβάθμισε τους «εκλεχτούς της σε υπουργούς, υφυπουργούς, βουλευτές, νομάρχες, έπαρχους κ.λ.π. Πόσοι από τους παραπάνω απόχτησαν τεράστιες περιουσίες; Aν και δεν αμφισβητώ το πως και το γιατί, αμφισβητώ όμως το γιατί ερήμωσαν τα χωριά μας και ποιος μας έδιωξε (κυρίως) από την πόλη των Αγίων Σαράντα, όταν εμείς είχαμε την τοπική εξουσία, είχαμε υπουργούς και βουλευτές στην Κεντρική Εξουσία, τα είχαμε όλα στο χέρι μας!

Αναμένω όμως από τον Παναγιώτη Μπάρκα, ο οποίος είχε αναδειχτεί ως ο πρωτεργάτης για την ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ενώ για περιορισμένο χρονικό διάστημα και ως Γενικός Γραμματέας της, στο «Χρονικό» που προετοιμάζει προς δημοσίευση, ώστε να είναι πιο συγκεκριμένος, καθώς από αναρτήσεις του σε κάποιες ιστοσελίδες, συμπεραίνω ότι ευσταθούν όλα τα όσα αναφέρει! Όπως ευσταθούν και (αξίζει η αναδημοσίευση τους) οι παρακάτω «ευχές» μου προς την ΟΜΟΝΟΙΑ, επ’ ευκαιρία της 33χρονης επετείου ίδρυσής της!


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. ΟΜΟΝΟΙΑ!

(Ευχές από Τηλέμαχο Λαχανά.)

11 Γενάρη 1991-11 Γενάρη 2024! Πέρασαν 33 χρόνια και δικαιούσαι να νοιώθεις περήφανη, γιατί παρέμεινες και θα παραμένεις «ΟΜΟΝΟΙΑ»! Το μόνο που δεν επεδίωξες να φέρεις εις πέραν ήταν η συμφιλίωση, μεταξύ αυτών που ως ευνοούμενοι του πρώην καθεστώτος (έστω και αν δασκαλεμένοι) «το βράδυ κοιμήθηκαν αριστεροί και το πρωί ξύπνησαν δεξιοί», με αυτούς που απέφευγαν χρώμα και Κόμμα ή που ανήκαν στην κατηγορία του «εχθρού της τάξης», αλλά και με τις οικογένειες αυτών που για τα «πιστεύω» τους είχαν φυλακιστεί, εξοριστεί ή εκτελεστεί. Δεν το επεδίωξες, καθώς αντί της συνδιαλλαγής με πειθώ, υπέκυψες σε κακούς συμβουλάτορες, εκτός του ότι σου φόρτωσαν ένα Κόμμα, όπου ενώ σ’ έπεισαν να πιστέψεις ότι είναι το φάντασμά σου, αυτό διαίρεσε και βασίλεψε, έγινε ο βραχνάς σου. Έβγα απ’ τα γραφεία σου λοιπόν και περιόδευσε στα χωριά σου. Τi θα αντικρίσεις;

Οι Πόλεις όπου καλώς ή κακώς το προηγούμενο σύστημα σου είχε εμπιστευτεί να τις οικοδομήσουν και να τις διαχειρίζονται δικοί σου άνθρωποι σε αποξένωσαν, τα διοικητικά σου κέντρα διαλύθηκαν, τα χωριά σου ερημώθηκαν, τα σχολεία σου έκλεισαν, τα Μοναστήρια και οι εκκλησίες σου αγκομαχούν, οι κάμποι σου έρημοι, τα Υγειονομικά Κέντρα σου διαλύθηκαν, τότε τι σου απέμεινε! Εκτός αν σε βολεύει, αν πράγματι δεν είσαι Πολιτική αλλά Πολιτιστική Οργάνωση ή αν σε βολεύει να παραμένεις υπό ομηρία, της Αλβανίας εννοείται, αλλά και της Ελλάδας!

Και καθώς υποθέτω ότι για τα γενέθλια σου θα βρεθείς στην Δερβιτσάνη, αναφέρω τα παραπάνω όχι να σε κατακρίνω ή να σε απογοητεύσω! Απεναντίας να σου συστήνω αυτό που σκέφτεται ο καθένας που νοιάζεται για την ιδιαίτερη πατρίδα μας. Πήγαινε στη Δερβιτσάνη, αλλά να καλέσεις, από αρχής και χωρίς εξαίρεση, όλη την ηγετική εκπροσώπηση του Προεδρείου και του Γενικού Συμβουλίου, από το 1991 και μετά. Επίσης των παραρτημάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και με γνώμονα την κατάσταση στα χωριά μας, δημιούργησε σε κάθε περιφέρεια επιτροπές, οι οποίες να καθίσουν σταυροπόδι και να καταγράψουν το τι έμεινε, τι χάθηκε και τι χρειάζεται, ώστε για το πρώτο όσοι έμειναν στα χωριά να αρχίσουν να δουλέψουν, ενώ για το δεύτερο και το τρίτο να διεκδικήσετε!

Δυστυχώς δεν το επεχείρησε η ηγεσία σας, παρόλο που δεν ευθύνεστε για τα πεπραγμένα του παρελθόντος!

Τηλέμαχος Λαχανάς

Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος στο πρώτο Δημαρχείο της Πόλης, πρώην γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής της Ομόνοιας στην πόλη και πρώην γραμματέας του αντίστοιχου ΚΕΑΔ της πόλης, με Γενικό πρόεδρο τον αείμνηστο Βασίλη Μέλιο. 

Διαβάστε ακόμη

👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια