Ο φόβος του Έντι Ράμα από τον Φρέντη Μπελέρη

Η συνέχεια του θεάτρου, με άλλους ηθοποιούς, απέδειξε κι άλλη μια φορά ότι το κόμμα-κράτος έχει ιδιοποιηθεί όλες τις εξουσίες, όλα τα ιδρύματα και η κάθε βούληση του Έντι Ράμα θα πρέπει να γίνει και πράξη. Μέσα από έκτακτη συνεδρίαση, εκτός εκλογικής περιόδου, με προειλημμένη απόφαση, ο Κρατικός Επίτροπος Εκλογών ανέλαβε τις αρμοδιότητες που φοβούνταν να αναλάβει ο Έντι Ράμα για να τις ασκήσει ο ίδιος.
Επί 14 μήνες, ο φόβος που ο Έντι Ράμα είχε από τον Φρέντη Μπελέρη κράτησε υπό ομηρία την εντολή τον Εκλεγμένο Δήμαρχο της Χειμάρρας. Επί 14 μήνες η Χειμάρρα διοικείται από έναν μη εκλεγμένο δήμαρχο και από υφισταμένους του, διορίζοντας ως δημάρχους τον έναν αντιδήμαρχο μετά τον άλλον. Τώρα που και ο τελευταίος αντιδήμαρχος πέφτει στα χέρια του SPAK, o Έντι Ράμα αναζητά να κάνει εκλογές.

Επί 14 μήνες ο Ράμα κρατά στις φυλακές τον Φρέντη Μπελέρη, δεν του επέτρεψε να ορκιστεί, να λάβει την εντολή, διότι δεν υπήρχε πρόβλεψη στο νόμο. Τώρα που η προαναγγελλόμενη από τον Έντι Ράμα καταδίκη βαίνει προς το τέλος, θα πρέπει να γίνουν εκλογές όσο ακόμα ο Φρέντης Μπελέρης είναι στις φυλακές και μπορεί να του δοθεί άδεια για να του αφαιρέσουν την εντολή που δεν του έδωσαν.
Ο Επίτροπος μέσω αποφάσεως, όπου ο ίδιος ερωτά και ο ίδιος απαντά, εφαρμόζει νόμο εκεί που υπάρχει νομικό κενό. Ο Κρατικός Εκλογικός Επίτροπος δε στηρίζει την αρμοδιότητά του πάνω σε καμιά νομική βάση, αλλά αποφασίζει με το «έτσι θέλω». Ο Νόμος αρ. 138/2015 και η Απόφαση της Βουλής αρ. 17/2016 ορίζει ότι η εξακρίβωση των όρων εκλογιμότητας από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή Εκλογών γίνεται μόνο πάνω στη βάση των δεδομένων που γίνονται με υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου τη στιγμή της υποβολής της υποψηφιότητας.

Ο Επίτροπος εξακρίβωσε τα στοιχεία του έντυπου αποποινικοποίησης του Φρέντη Μπελέρη κι έλαβε την απόφαση αρ. 611 της 25.05.2023 για την εγκυρότητα της εντολής των εκλογών της 14ης Μαΐου 2023 για τον Φρέντη Μπελέρη. Γεγονότα και στοιχεία που λαμβάνουν χώρα μετά τη συμπλήρωση του εντύπου αποποινικοποίησης δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής των Εκλογών, άλλα άλλων συνταγματικών οργάνων.
Ο Έντι Ράμα όφειλε να επιτρέψει στον Φρέντη Μπελέρη να ορκιστεί, να λάβει την εντολή και στη συνέχεια να τον αποπέμψει, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το άρθρο 115 είτε το άρθρο 62 του Νόμου αρ. 139/2015.

Η Απόφαση του Επιτρόπου, πέρα από άνευ προηγουμένου, χωρίς νομική υπόσταση, είναι και μη εκτελέσιμη. Το άρθρο 133 του Νόμου αρ. 44/2015 “Κώδικας Διοικητικών Διαδικασιών” προβλέπει ότι οι συνέπειες διοικητικής πράξης αναστέλλονται ως την εξέταση της έφεσης. Ο Επίτροπος δεν αναφέρεται σε κανένα νόμο που καθιστά την άμεση εφαρμογή της διοικητικής αποφάσεώς του.
Το Προεδρικό Διάταγμα είναι αντισυνταγματικό! Βάσει του άρθρου 10/3 του Εκλογικού Κώδικα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κηρύσσει τις πρόωρες εκλογές αφού εκπνεύσει η προθεσμία έφεσης του έκπτωτου προσώπου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εφάρμοσε μία διοικητική πράξη, η οποία καθίσταται ανενεργή από τη στιγμή που δεν έχει εκπνεύσει η προθεσμία άσκησης έφεσης του έκπτωτου προσώπου, πολλώ δε μάλλον όταν η προθεσμία άσκησης έφεσης δεν έχει αρχίσει ακόμα !

Μεταξύ των συμβούλων του Πρόεδρου της Δημοκρατίας είναι και ο Ιλλύρ Ρουσμάιλι. Άραγε, να υποθέσουμε ότι πίσω από αυτή τη βεβιασμένη απόφαση υπάρχει η γνωμοδότησή του;!
Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραβιάζει τους νόμους, πώς μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα τους εφαρμόσει ο Κρατικός Εκλογικός Επίτροπος είτε η Αστυνομία;!

Γιατί η Χειμάρρα δεν μπορεί να έχει ελεύθερες κι αδιάβλητες εκλογές;!

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ
Αγ. Σαράντα, 06 Ιουλίου 2024

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια