Έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο της Αλβανίας στις μεταρρυθμίσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για τις χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Η έκθεση σημείωσε ότι παρά τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία, η Αλβανία παρέμεινε «δεσμευμένη» να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις με γνώμονα την ΕΕ και να «παραδώσει απτά και βιώσιμα αποτελέσματα».
Η έκθεση καθόρισε ότι η Αλβανία έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια που ορίζονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη διεξαγωγή της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης (ΔΚΔ).

Σύμφωνα με την έκθεση, η Αλβανία έκανε επίσης προόδους σε τομείς όπως το δικαστικό σύστημα και συνέχισε να εφαρμόζει μια συνολική μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, η οποία έφερε θετικά αποτελέσματα.
Ένα από τα κύρια επιτεύγματα του δικαστηρίου θεωρήθηκε ο διορισμός τριών νέων δικαστών στο Συνταγματικό Δικαστήριο, γεγονός που επέτρεψε στο δικαστήριο να καλύψει τις υπόλοιπες κενές θέσεις του και να λειτουργήσει πλήρως μετά από μια μακρά περίοδος.

Όσον αφορά τη διαδικασία ελέγχου, η έκθεση ανέφερε ότι στο 62% των περιπτώσεων, οι υπάλληλοι είτε απολύθηκαν είτε παραιτήθηκαν για να αποφύγουν τους ελέγχους.

Σύμφωνα με την Επιτροπή της ΕΕ, έχει επιτευχθεί επίσης πρόοδος στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, ένα από τα κριτήρια για τη διεξαγωγή της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης.
Οι ποινές που συνδέονται με υποθέσεις υψηλών αξιωματούχων εξακολουθούν να είναι περιορισμένες, γεγονός που προωθεί την κουλτούρα της «έλλειψης ατιμωρησίας» μεταξύ ισχυρών ατόμων. Οι εξειδικευμένες δομές κατά της διαφθοράς (ΣΠΑΚ και τα δικαστήρια κατά της διαφθοράς) θα πρέπει να μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη γενική ικανότητα του κράτους να ερευνά και να καταδικάζει όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.
Γενικά, η διαφθορά κυριαρχεί στην πλειονότητα της δημόσιας ζωής και του επιχειρηματικού κόσμου και εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα.

Άλλες ανησυχίες συνδέονται με την κακοδιαχείριση των δημόσιων πόρων καθώς και τις δημόσιες λειτουργίες, μέσω ισχυρισμών για αγοραπωλησίες ψήφων, καθώς και με τη διαρροή βάσης δεδομένων προσωπικών δεδομένων πολιτών –η οποία περιελάμβανε τις πολιτικές τους τάσεις– που συνέλεξε το σημερινό κυβερνών κόμμα .

Επιπλέον, η έκθεση καταδίκασε επίσης περιπτώσεις λεκτικής κακοποίησης, εκστρατειών συκοφαντικής δυσφήμισης και απειλών που απευθύνονται σε δημοσιογράφους.
«Οι εντάσεις μεταξύ πολιτικών παραγόντων και δημοσιογράφων έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 και στο πλαίσιο των βουλευτικών εκλογών», αναφέρεται στην έκθεση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε επίσης ότι ο αριθμός των Αλβανών αιτούντων άσυλο στην ΕΕ το 2020 μειώθηκε κατά 66% από το 2019, από 20.145 σε 6.935.

Ο Πρέσβης Soreca παραδίδει την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Μπάσα
Ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία συναντήθηκε την Παρασκευή με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα για να παραδώσει την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Πρέσβης Soreca επανέλαβε ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης στην παρακολούθηση και εφαρμογή των συστάσεων που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι «ουσιώδης».

Διαβάστε ακόμη:



Σχόλια