Ανήλικοι συνελήφθησαν επειδή δεν χαμογέλασαν στον Έντι Ράμα

Τρεις ανήλικοι οδηγήθηκαν χθες στο Αστυνομικό Τμήμα Νο 2 των Τιράνων, γιατί δεν χαμογέλασαν στον Έντι Ράμα!
Το γεγονός κατήγγειλαν οι συγγενείς των ανηλίκων που κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα και δεν αφήνονταν ελεύθεροι για ώρες, γιατί οι αξιωματικοί υπηρεσίας φοβούνταν να αναλάβουν δράση χωρίς άνωθεν εντολή.

Ένα από τα μέλη της οικογένειας των τριών εφήβων συνοδευόμενος στο αστυνομικό τμήμα, κατήγγειλε τον με αριθμό «36912» αστυνομικό ως πρόσωπο που συνέλαβε τους τρεις ανήλικους.
Οι τρεις ανήλικοι κάθονταν σε μπαρ των Τιράνων, στο πεζοδρόμιο. Όταν πέρασε ο Έντι Ράμα, δεν τον χαιρέτησαν ούτε του χαμογέλασαν.
Ο αστυνομικός με τον αριθμό «36912» επιβεβαίωσε τηλεφωνικά στους συγγενείς ενός εκ των συνοδευόμενων ανηλίκων ότι ο λόγος κράτησής τους είναι ότι κοίταξαν στραβά τον Πρωθυπουργό και προσήχθησαν με εντολή του.

Αυτή η είδηση, τόσο θλιβερή και τόσο παράλογη δείχνει ότι η κατάσταση με τις αστυνομικές αρχές είναι πολύ σοβαρή.
Αν αληθεύει, αυτό το γεγονός δείχνει μια εξαιρετικά διαστρεβλωμένη σχέση μεταξύ του πρωθυπουργού και της κρατικής αστυνομίας που ηγείται.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, στην προκειμένη περίπτωση, οι ενέργειες της αστυνομίας αμφισβητούν την ανεξαρτησία και τον επαγγελματισμό τους.
«Το πρόβλημα του να μη χαμογελάω στον πρωθυπουργό» και η αντίδραση της αστυνομίας κάνει λόγο για σχέσεις σε κρίση μεταξύ του αρχηγού της κυβέρνησης και της κοινωνίας που τον έχει εκλέξει να ηγηθεί.

Σε μια δημοκρατική κοινωνία, η ελευθερία της έκφρασης και η αυτονομία των πολιτών είναι βασικές αρχές και αυτό το γεγονός ρίχνει φως σε μια ανησυχητική πραγματικότητα: τη χρήση εξουσίας από τις αρχές για να τιμωρούν άτομα που διαφωνούν με τον σημερινό πρωθυπουργό της Αλβανίας.
Η σύλληψη τριών ανηλίκων επειδή δεν χαμογέλασαν στον πρωθυπουργό δείχνει ότι, στην Αλβανία παραβιάζονται οι θεμελιώδεις ελευθερίες της έκφρασης ακόμη και σε βάρος ανηλίκων. Αυτή είναι μια αμφισβήτηση του δημοκρατικού δικαιώματος και του πλουραλισμού των απόψεων.

Η δράση της αστυνομίας, ειδικά στην περίπτωση του αστυνομικού με τον αριθμό «36912» προς ανηλίκους, δεν υποδηλώνει απλώς συνθηκολόγηση της αστυνομίας στην εξουσία ενός ιδιότροπου ανθρώπου όπως ο Έντι Ράμα, αλλά αυτό το γεγονός εγείρει ερωτήματα και θέτει ζητήματα, που σχετίζονται με τη στάση και τις ευθύνες των αρχών για το κράτος δικαίου. Αν η αστυνομία ενεργεί κατ' αυτόν τον τρόπο, είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με αυταρχικό πνεύμα που εξαπλώνεται στα υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια. Και αυτό είναι ανησυχητικό.
Ως εκ τούτου, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους θεσμούς της χώρας και να εκπληρωθούν οι δημοκρατικοί στόχοι, είναι απαραίτητο οι αρχές να διεξαγάγουν διεξοδική έρευνα για αυτήν την υπόθεση και να λάβουν άμεσα μέτρα για να εγγυηθούν την ανεξαρτησία και τον επαγγελματισμό της αστυνομίας.

Διαφορετικά, οι Αλβανοί πρέπει να καταλάβουν ότι, σήμερα ή ποτέ, πρέπει να υπερασπιστούν την ελευθερία τους να εκφράζουν τις απόψεις τους χωρίς να φοβούνται την τιμωρία του Έντι Ράμα. Τελικά, μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία αποδεικνύει τη δύναμή της διασφαλίζοντας τον πλουραλισμό των απόψεων και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών